Încă nu s-au cicatrizat urmările scandalului colindului tradiţional românesc considerat drept „antisemit” de către comunitatea evreiască şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, care a cerut demisia lui Tiberiu Groza, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, că din nou Clujul se află în pragul unui scandal pe teme rasiale.

De această dată protagonistă este însăşi conducerea Consiliului Judeţean Cluj, reprezentată de Horea Uioreanu şi vicepreşedintele Ioan Oleleu, care proprun amenajarea unui muzeu aviatic pentru ofiţerul SS Hermann Oberth.

În şedinţa de CJ de mâine aceştia vor dezbate iniţierea demersurilor în vederea înfiinţării Muzeului Aeronautic al Transilvaniei.

În motivarea necesităţii acestui proiect, Ioan Oleleu scrie că muzeul este important pentru că în Transilvania, locul de naştere al aeronauticii româneşti, au trăit şi s-au născut „Conrad Haas, Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Herman Oberth, constituind totodată un pol de atracţie„.

Este incredibil că la nivelul conducerii Consiliului Judeţean Cluj se propune un asemenea proiect, în condiţiile în care la momentul desfăşurării procesului de atribuire a unei noi denumiri pentru Aeroportul Internaţional Cluj, comunitatea evreiască a formulat două plângeri prin care i se atrăgea atenţia instituţiei asupra activităţii desfăşurate de Hermann Oberth în cadrul trupelor SS (organizație paramilitară nazistă).

Atunci, chiar preşedintele CJ, Horea Uioreanu, a recunoscut că prefera denumirea „Hermann Oberth” pentru aeroport, însă nu a insistat pe aceasta din cauza respectivelor plângeri.

Acum, la doar câteva luni de la acele evenimente, Ioan Oleleu şi Horea Uioreanu – care s-a „lăudat” că i-a cerut demisia directorului Groza pentru că a coordonat un grup de colindători promotori ai culturii arhaice româneşti -, îndrăznesc să apară public în faţa clujenilor cu un asemenea proiect.

Considerăm din acest punct de vedere că demisia domnului Tiberiu Groza trebuie să fie urmată imediat de cea a preşedintelui CJ, Horea Uioreanu şi a vicepreşedintelui Ioan Oleleu, care par să ignore plângerile comunităţii evreieşti adresate oficial instituţiei şi să insiste cu promovarea culturii naziste.

 

NapocaNews