Andrei A. ne-a relatat cum petrec sărbătorile de Crăciun oamenii din zona Pungeştiului, aflată în plin război între localnici, o multinaţională americană, activişti, guvern şi jandarmerie.

„Situaţia e disperată, aici nu mai sunt mulţi activişti, au plecat cu toţii acasă sau la Bucureşti. Le e frică inclusiv copiilor de aici de ceea ce va urma. După ora 6 nimeni nu iese din casă, ca să nu fie bătuţi şi intimidaţi de jandarmi. Peste tot unde mergi eşti un suspect, chiar şi pentru localnici deşi
spui că vrei să îi ajuţi”, spune Andrei.

Activiştii prahoveni care se mai află la Pungeşti încearcă să amenajeze un centru de informare dotat cu electricitate, pentru localnici, însă li se pun beţe-n roate şi nu pot să facă mare lucru.

Joi s-au strâns semnături pentru greva foamei, acţiune la care s-au înscris 10 persoane, însă lista a fost dusă de activişti la Bucureşti şi deocamdată demersul a fost amânat. Localnicii sunt disperaţi şi aproape singuri.

În localitate maşinile care lucrează pentru amplasarea sondelor de exploatare prin fracturare a gazelor de şist circulă acum cu o viteză peste cea maximală admisă. Se grăbesc, însă forţele de ordine ale statului par să ignore această încălcare a legii. Transportă mult pietriş şi materiale pentru sonde.

Vineri au sosit în zonă foarte mulţi jandarmi. Şi sâmbătă au mai adus aici două autocare, o regină şi o blindată de intervenţie plus alte maşini ale MAI.

La Armăşoaia, unde nu au fost cumpăraţi localnicii şi sunt mai greu de controlat, jandarmii te legitimează orice ai face, chiar şi dacă te plimbi cu bicicleta, au o cotă de maşini pe care trebuie să le înregistreze zilnic.

Toate peste toate, dar eşti urmărit de forţele de ordine mai ales dacă intri la magazin sau la bar. Oriunde discută mai mult de trei persoane se pare că există ceva suspect pentru organele statului. Se trece la legitimări.

„Am fost legitimat de două ori într-o singură zi, doar pentru că mă plimbam pe acolo, fără să fac nimic ilegal. Am îndrăznit să mă abat de la drumul principal într-o zi, m-am dus la 1 kilometru distanţă de sondă, şi imediat a oprit un echipaj al Jandarmeriei pe drum. La scurt timp a sosit acolo şi un echipaj al poliţiei. Mă urmăreau cu un binoclu, să nu fac ceva nepotrivit. Apoi au început să urle la portavoce că mă apropiu de o zonă de siguranţă publică, am fost somat la portavoce să revin pe drumul principal”, adaugă Andrei.

(UPDATE) Mâne în Ajunul Crăciunului, 40 de persoane intră în greva foamei pentru apărarea Pungeştiului.

Acţiunea va fi iniţiată după ora 11:00, după slujba religioasă de la biserică.

NapocaNews