Actorul Dan Puric, cunoscut pentru conferintele sale despre libertate, a fost cenzurat de CNA dupa ce a vorbit la Radio Romania Actualitati in termeni foarte duri despre Romania si cei care conduc statul. El a afirmat ca “Romania nu este un stat, ci un cuib mafiotic” condus de o “sleahta de securisti” si ca sisitemul acesta de tip “mafiot, care paralizeaza dezvoltarea Romaniei ,este un cancer la nivel social”.

CNA a hotarat sa someze RRA sa intre in legalitate pentru ca actorul nu a adus probe in sprijinul afirmatiilor sale.

Dan Puric, care a sustinut o conferinta in luna octombrie pe tema “Libertatea”, si-a invitat spectatorii atunci sa vina la urmatorul spectacol spunand: “Va astept in noiembrie la spectacolul „Made in Romania”, daca nu ma aresteaza astia pana atunci. Oricum nu au ce face cu un puric arestat. Nu uitati ca sufletul roman este o imponderabila pe care nu poate pune nimeni mana. Poporul roman este fantastic de treaz. Acum va invit sa vedeti cate poate spune un roman atunci cand tace”.

In timpul conferintei despre libertate, artistul a vorbit despre protestele pentru Rosia Montana, despre fenomenul de la Pungesti , despre Revolutia din 1989, dar si depre faptul ca suntem “puscariasi civili” intr-o tara “degradata si injosita public premeditat”.

Fragmente de la conferinta din octombrie:

“Am spus ca voi vorbi despre libertate. Am plecat cu o seninatate care m-a ajutat sa fac fata la tot ce ne inconjoara. Degradarea si injosirea publica a unei natii se face premeditat. Noi, in calitate de puscariasi civili, avem tot dreptul sa vorbim. Nu voi vorbi despre libertate in sensul de definitii, ci in sensul in care m-a surprins ca o taina.

Imi aduc aminte despre perioada revolutiei. Ma facusem membru de partid la sugestia unui coleg. Nu aveam curajul sa strig impotriva conducatorului. In mine se ducea o lupta apriga. Priveam grupurile de tineri care se manifestau fara nicio problema. Eram paralizat de frica. V-am spus asta pentru ca atunci am vazut lucruri imprevizibile pentru nemul asta. Nu le era frica tinerilor si copiiilor. Nu aveau frica. Ei nu au luptat pentru ca in zilele noastre sa se ajunga la asta. Fenomenul de la Universitate cu Rosia Montana este o reactie imprevizibila. Ei sunt urmasii celor de la Revolutie“.

“Din nefericire, nimeni nu mai tine cont ca suntem suflete, o entitate. Libertatea nu se poate manifesta decat prin proximitatea sufletului. Una este robul social, sluga, si una este sa fii robul lui Dumnezeu. Acesta traieste libertatea absoluta fara sa aiba frica de moarte. Toti martirii romani erau liberi. Gheorghe Jiji zicea ca a luptat pentru adevar, iar Iisus spunea ca adevarul te face liber. Astfel, toti acestia au luptat pentru libertate. La Pungesti a functionat ceea ce zicea Iorga: Libertatea sociala e ca o doica care te adoarme. Ceea ce conteaza este libertatea ta marunta”.

“Trebuie sa facem foarte bine diferenta dintre libertate si libertinaj. Libertatea este fata in fata cu Dumnezeu. Libertatea este responsabilitate, nu poti vorbi orice si oricand. In schimb, libertinajul nu are Dumnezeu. Seara, cand va uitati la televizor, acolo veti intalni libertinaj. La Revolutie, tinerii nu au murit pentru libertinaj, nu au murit ca tinerii din ziua de azi sa confunde libertatea cu libertinajul. Ei si-au dat viata pentru libertate, doar ca libertatea a fost inteleasa gresit. Actele de libertate sunt mereu dimpreuna, nu in sens colectivist. Astfel, libertatea pleaca din iubire. Adevarul te face liber. Despre trecut si martiraj nu se vorbeste nimic. Libertatea merge mana in mana cu demnitatea omului. Comunismul a distrus libertatea, dar nici viitorul nu asigura progresul libertatii. Jocul libertatii individuale este un haos. Libertatea unui popor trebuie respectata. Parintele Staniloae, un mare duhovnic, spunea: Libertatea ta imi intareste libertatea mea. Ne asteapta o libertate totmai inchisa”.

“ Acum esti ascultat, esti cipat si atatea nenorociri. Discutiile nu mai sunt in doi, sunt cel putin in trei. Nu stii cine te asculta. O sa ajungem sa vorbim codat. Asta am invatat din armata cand trebuia sa ascunzi unele lucruri, iar pentru tot ce faceai raspundeai “asa si asa”. Suveranitatea si independenta au fost inlocuite de parteneriat si cooperare. Acum totul se bazeaza pe parteneriat. Libertatea absoluta ti-o da Bunul Dumnezeu. Daca ati vazut, ca acum intrebi omul ce esti, nu cine esti. Cand intrebi cine esti ai acces la tainele lui. Un om trecut printr-o napasta sufleteasca nu poate fi inteles decat de altul asemenea. Cea mai frumoasa forma de a asculta un om este sa taci. Omul liber nu merge cu cohorta. De la tatal meu am invatat sa nu ma inghesui. Omul liber nu functioneaza pe instincte“.

Sursa: Nasul Tv