Inaugurarea plăcii „Prcesul Memorandiştilor” a avut loc duminică, 1 Decembrie 2013, de Ziua Națională a României, la orele 14.30. Având dimensiunile de 100 x 80 cm, placa comemorativă a fost realizată de sculptorul Dumitru Cozma, cu sprijinul material al Clubului Rotary „Visio” din Cluj-Napoca. Vechea placă a fost furată noaptea de pe sediul instituţiei pe 13 martie 2013.

Placa are următorul text, stabilit împreună cu specialiștii în istorie modernă de la Universitatea „Babeș-Bolyai” și Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române:

În această clădire s-a desfăşurat,
între 7 şi 25 mai 1894,

PROCESUL MEMORANDIŞTILOR

în care Dr. Ioan Raţiu, Gheorghe Pop de Băseşti,
Dr. Vasile Lucaciu, Dimitrie Comşa,
Dr. Daniil P. Barcianu, Nicolae Cristea,
Iuliu Coroianu, Patriciu Barbu,
Dr. Teodor Mihali, Aurel Suciu, Mihaiu Veliciu,
Rubin Patiţia, Gherasim Domide,
Dionisie Roman și Septimiu Albini,
autori și promotori ai
Memorandului Românilor din Transilvania, Banat
şi Ungaria (1892),
luptători pentru libertate, democrație
şi pentru drepturile naţiunii române,
au fost judecați și condamnați pe nedrept
la îndelungate perioade de detenţie.

„Existenţa unui popor nu se discută, se afirmă!”
Dr. Ioan Raţiu, 23 mai 1894

În continuare, la orele 15.00, a avut loc lansarea cărții „Lăturenii din Monor”, autor Simion Cismaș, ediție îngrijită de Emilia Cismaș, prezentarea expoziției documentare dedicate Zilei Unirii și spectacolul VIN LĂTURENII DIN MONOR, cu participarea extraordinară a ANSAMBLULUI FOLCLORIC “BALTAGUL” din Monor, judeţul Bistriţa-Năsăud.

La evenimente au participat IPS Andrei, IPS Crihălmeanu, H. Uioreanu, preşedinte CJ Cluj, subprefectul Iuoraş  şi Tudor Sălăgean, directorul muzeului etnografic. Au depus jerbe de flori prefectura, consiliu judeţean şi primăria Cluj-Napoca.

Ansamblul folcloric Baltagul din Monor, a fost înființat în anul 1965 de către Napoleon Părie, fiind condus ulterior de Ilie Băbălău și Ioan Cira, actualul primar al comunei Monor. În anul 1986, ansamblul a fost distins cu premiul pentru autenticitate la Festivalul internaţional de la Ohrid, Iugoslavia. Dansatorii stăpânesc până la măiestrie dansurile înaintaşilor: Jocul baltagelor, Brâul, Dialogul femeilor, Crucea, Sârba şi Roata, De-a lungul, Târnaveanca, Învârtita.

NapocaNews