În municipiul Satu Mare, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României au debutat la ora 10:00 cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la busturile lui Mihai Viteazu, Corneliu Coposu, I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu. De la ora 12:30, în faţa statuii Dr. Vasile Lucaciu din parcul Libertăţii s-a desfăşurat ceremonialul oficial, urmat de parada militară şi Hora Unirii.

Manifestările au avut loc după tiparul obişnuit: prefectul Eugeniu Avram a trecut în revistă garda de onoare, a fost intonat Imnul de Stat al României, a fost oficiat un serviciu religios mai lung decât întreaga manifestare, au fost rostite alocuţiuni despre semnificaţia Zilei Naţionale, şi au fost depuse coroane de flori.

După ce preşedintele Consiliului Judeţean – anunţat de organizatorii ceremonialului drept profesorul Adrian Ştef – a citit o alocuţiune despre Ziua Naţională a României, iar prefectul Eugeniu Avram a citit mesajul primului ministru Victor Ponta, a urmat depunerea celor peste 40 de coroane de flori.

Coroana pregătită de UDMR Satu Mare a ieşit în evidenţă prin diferenţa flagrantă faţă de celelalte, fiind singura care nu a fost prevăzută cu panglică tricoloră. Înlocuirea panglicii tricolore cu una albă s-a produs la florăria unde au fost realizate coroanele, după solicitarea expresă a liderilor UDMR.

Festivităţile oficiale organizate în municipiu s-au încheiat ca în anii trecuţi cu o paradă militară şi Hora Unirii, dansată scurt şi înghesuit pe carosabilul din faţa hotelului Dacia.

Sursa:Vocea Transilvaniei