Decizia Chişinăului de a recunoaşte limba română drept limbă oficială a Republicii Moldova reprezintă „încă un pas spre despărţirea definitivă de Transnistria”, a apreciat joi şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului rus, Aleksei Puşkov, citat de RIA Novosti online.

„(Republica) Moldova a recunoscut limba română drept limbă oficială, contrar prevederilor propriei Constituţii. Acesta este încă un pas spre despărţirea definitivă de Transnistria”, a comentat Puşkov, pe contul său de Twitter.

Curtea Constituţională a decis ieri că Limba română este limba de stat a Republicii Moldova. Textul din declarația de independență prevalează textului din Constituție. Astfel, limba română este limba de stat a R. Moldova, deoarece acesta este termenul precizat în Declarația de Independență a țării.

Recunoaşterea limbii române de către Curtea Constituţională de la Chişinău ca limbă oficială a Republicii Moldova reprezintă afirmarea oficială a apartenenţei celor două state româneşti la acelaşi popor.

Deloc întâmplător, cu doar câteva ore înainte de pronunţarea deciziei istorice de la Chisinau, doi directori de la un liceu românesc cu predare in grafie latină, din Tiraspol, au fost anchetaţi de miliţieni. În decurs de căteva ore, dascălii care luptă pentru păstrarea românitâţii la liceul din Transnistria au fost intimidaţi şi supuşi unei anchete doar pentru vina de a apăra limba română şi apartenenţa la neamul românesc. Liderul separatist de la Tiraspol vrea, de altfel, integrarea Transnistriei în Federaţia Rusă şi a propus deja aplicarea legislaţiei ruseşti în regiune. Este reacţia Federaţiei Ruse faţă de traseul european ireversibil pe care a intrat Moldova de peste Prut.

NapocaNews