Când e vorba de a sancționa ”antisemitismul”, instituția condusă de UDMR-istul Csaba Astalos Ferenc emite decizii în câteva zile. Citesc pe blogul jurnalistului Victor Roncea faptul că CNCD a decis sancțiuni în cuantum de 10.000 de lei în cazul colindului ”antisemit” difuzat de TVR3 în urmă cu doar căteva zile. ”Continutul colindului antisemit interpretat de catre Ansamblul „Dor Transilvan” pe postul TVR 3 reprezinta o fapta de discriminare prin crearea unei atmosfere ostile, degradante si umilitoare la adresa comunitatii evreiesti conform art. 2, alin. (1) si (5) si art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare fiind sanctionate Regia Autonoma de Transport Urban Calatori Cluj-Napoca, in cadrul careia functioneaza corul „Dor Transilvan”, cu amenda contraventionala in cuantum de 5000 lei precum si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj cu amenda contraventionala in cuantum de 5000 lei. Vot: in unanimitate a celor prezenti. Hotararile motivate vor fi comunicate partilor, in termen legal, si sunt supuse caii de atac in instanta.

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii”

Cu privire la această mizerie de scandal artificial și la ”antisemitismul” fabricat în acest dosar s-au pronunțat deja experți etnografi. Eu mi-a exprimat opinia aici.

Când vine vorba de discriminarea românilor din Covasna și Harghita de către autoritățile locale controlate de UDMR, CNCD are nevoie de peste un an de zile pentru a lua o hotărâre și nu emite nicio sancțiune.
În luna august 2007, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) asupra caracterului discriminatoriu la adresa românilor din județul Covasna al manifestării „Întâlnirea maghiarilor covăsneni de pretutindeni” organizată din fonduri publice de către Consiliul Județean Covasna în luna august 2007.

În urma acestei sesizări, CNCD a emis Hotărârea nr. 815/02.12.2008 prin care a confirmat sesizarea Forumului Civic. În acest caz CNCD a avut nevoie de peste 15 luni pentru a emite o hotărâre. Mai mult, deși a constatat existența unui tratament discriminatoriu la adresa întregii comunități de români din județul Covasna din partea președintelui Consiliului Județean Covasna și a primarului municipiului Sfântu Gheorghe, ambii membrii ai UDMR, CNCD nu a sancționat în niciun fel comportamentul discriminatoriu al celor doi la adresa românilor din Covasna. În acest caz nu a fost emis nici măcar un avertisment, ci doar o simplă recomandare.

CNCD – CJ Covasna Intalnire Maghiari 2007

Dan Tanasa