Fostul consultant al NSA Edward Snowden ar accepta azilul în Brazilia, dar fără să fie condiţionat să furnizeze informaţii despre programul de spionaj al Statelor Unite, potrivit postului de televiziune brazilian Globo.

„Dacă Guvernul brazilian ar vrea să apere drepturile omului, ar fi o onoare pentru mine să fac parte din această” iniţiativă, a declarat Edward Snowden, citat duminică într-o emisiune a Globo.

„Nu voi oferi niciodată informaţii în schimbul azilului”, a avertizat el, lăudând Brazilia ca „una dintre cele mai interesante şi dinamice democraţii din lume”.

Globo a obţinut aceste declaraţii din partea fostului analist prin e-mail, prin intermediul avocatului lui din New York.

Fostul consultant pentru un subcontractant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a cerut azil în iulie mai multor ţări, între care şi Brazilia, la modul general, înainte de a fi primit pentru un an de Rusia.

Edward Snowden, care lucrează din noiembrie pentru site-ul VKontakte, reţeaua socială descrisă deseori drept un „Facebook rusesc”, şi care a provocat nemulţumiri încă din vară cu dezvăluirile sale cu privire la amploarea programului de supraveghere al NSA ce a vizat în special ţările aliate Statelor Unite şi liderii lor, a sustras aproximativ 1,7 milioane de documente.

Sursa: Mediafax