Un grup de extremiști maghiari au tulburat ieri marșul de Ziua Națională din Sfântu Gheorghe (Covasna). Încurajați de declarațiile extremiste și profund șovine ale primarului din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, un grup de etnici maghiari au scandat, chiar în centrul municipiului, ”ținutul secuiesc nu este România!”.

Extremiștii maghiari au fost încujați să tulbure marșul de Ziua Națională de atitudinea primarului din Sfântu Gheorghe care nu a participat niciodată la manifestările dedicate Zilei Naționale a României. Mai mult, Antal a declarat joi că nu va participa la manifestări pentru că această zi nu este o sărbătoare pentru maghiari (ziare.com), uitând probabil că este cetățean român și are obligația să respecte simbolurile și sărbătorile naționale ale României.

Mai mult, Antal a solicitat prefectului județului Covasna, Dumitru Marinescu, să împiedice intrarea în oraș a membrilor organizației Noua Dreaptă care și-au anunțat prezența la marș. Utilizând o retorică fascistă, liderul UDMR vroia să împiedice intrarea în oraș a unor cetățeni care doreau să se manifeste liber de Ziua Națională. Deși nu există nicio prevedere legală care să interzică organizației Noua Dreaptă se participe la aceste manifestări, șovinul Antal Arpad ar fi vrut să interzică intrarea unor români în oraș, chiar de Ziua Națională, doar pentru că așa vrea el. Încurajați de Antal, extremiștii maghiari au scandat ieri în timpul marșului de Ziua Națională ”ținutul secuiesc nu este România!” și ”Noua Dreaptă cărați-vă! Străini, mergeți acasă!”.

În legătură cu acest aspect, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat o poziție împotriva participării acestei organizații la manifestările dedicate Zilei Naționale a României. În 2011, același consiliu local autoriza fără probleme participarea organizației extremiste maghiare HVIM, cunoscută pentru acțiunile sale antiromânești și pentru retorica șovină și revizionistă, la manifestările dedicate Zilelor Sfântu Gheorghe. (detalii aici)

”Luare de poziţie

Am aflat cu profundă îngrijorare că o mişcare extremistă, antisemită şi antimaghiară intenţionează să participe la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României în municipiul Sfântu Gheorghe.

Având în vedere faptul că membrii acestei mişcări extremiste au mai participat la aceste evenimente în anul 2009, putem afirma că scopul lor nu este de a sărbători, ci de a jigni şi provoca comunitatea maghiară.

Respingem orice formă de extremism, indiferent de originea acestuia, şi comemorăm victimele regimurilor anti-omeneşti, prin inaugurarea în anul trecut a parcului Memorial ’56 pentru victimele comunismului şi prin inaugurarea în anul 2014 a parcului în memoria victimelor Holocaustului.

Fiind preocupaţi de siguranţa şi ordinea publică în municipiul Sfântu Gheorghe, de buna convieţuire a cetăţenilor aparţinând diferitelor etnii, suntem convinşi că pentru a clădi un viitor sigur pentru comunitatea noastră avem nevoie de recunoaşterea greşelilor trecutului şi încredere reciprocă.

Dacă vrem să ne construim o societate sănătoasă nicio comunitate, indiferent de componenţa etnică nu se poate identifica cu ideile propagate de mişcările extremiste.

Facem apel către Instituţia Prefectului Judeţului Covasna şi Guvernul României de a se delimita de aceste formaţiuni extremiste şi de prezenţa lor în municipiul Sfântu Gheorghe.

În cadrul şedinţei Consiliului Local al municipiului Sfântu Gheorghe din data de 28 noiembrie 2013 această luare de poziţie a fost adoptată în unanimitate de către participanţi: patru consilieri de naţionalitate română (Rodica Pârvan şi Rădiţa Palela de la PSD, Marilena Profiroiu şi Mădălin Guruianu de la PNL) şi paisprezece consilieri de naţionalitate maghiară.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe” (detalii aici)

Noua Dreaptă a răspuns declarațiilor primarului Antal Arpad printr-un comunicat de presă:

Nouă Dreapta răspunde primarului din Sfântu Gheorghe

Luând act de declarațiile iresponsabile ale primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, dar și de poziția exprimată de consilierii locali din Sfântu Gheorghe în cadrul ședinței Consiliului Local din data de 28 noiembrie 2013, conducerea Noii Drepte tine să facă următoarele precizări:

1. Primarul Antal Arpad a săvârșit o impolitețe și un grav act de discriminare atunci când a instigat la limitarea accesului unor cetățeni romani, membri ai unei organizații non-guvernamentale perfect legale, la manifestările organizate de Ziua Națională a României la Sfântu Gheorghe, spunând: ‘Cer prin presa și voi cere și oficial că Prefectura, Biserică și ONG-urile românești să intervină cumva, să le ceară să nu vină’. Precizăm că Antal Arpad nu da oricum nici doi bani pe Prefectura, cu care se afla în proces pentru arborarea ilegală a așa-zisului ‘drapel secuiesc’ pe sediul primăriei, nici pe Biserica Ortodoxă Romana căreia i-a negat dreptul de folosință asupra fostului imobil al Băncii Naționale Romane și nici pe ONG-urile românești din Covasna, cu care s-a aflat în permanent conflict încă de la preluarea mandatului de primar.

2. Nouă Dreapta atrage atenția edilului cu mintea înfierbântată că municipiul Sfântu Gheorghe nu este nici feuda sa personală, nici a UDMR, PCM sau PPMT. În plus, îl sfătuim pe domnul Antal Arpad să nu uite că județul Covasna este însăși inima României, atât din punct de vedere geografic cât și din punct de vedere istoric, pe teritoriul așa zisului ‘ținut secuiesc’ aflându-se cea mai mare concentrare de cetăți și vestigii dacice. Iar perioada Union Trium Nationum când romanii erau excluși de la orice formă de participare politică sau socială, este de mult apusă.

Ungurii nu mai sunt stăpâni absoluți iar românii nu mai sunt națiune ‘tolerată’. Acestea sunt realități pe care Antal Arpad ar trebui să le aibă în vedere înainte de a face declarații cu caracter discriminatoriu și anticonstituțional.

3. Îl asigurăm totodată pe domnul Antal Arpad Andras că nu ne trebuie nicio autorizație pentru a sărbători Ziua Națională în țara în care ne-am născut, indiferent de județ său oraș. Subliniem încă o dată că vom participa alături de alte mii de români la festivitățile aniversare de la Catedrala Ortodoxă și din Piața Mihai Viteazul, pentru aceasta nefiindu-ne necesar vreun pașaport, după cum probabil încă mai visează cu ochii deschiși unii lideri ai maghiarilor.

4. Ipocrizia primarului Antal Arpad nu cunoaște însă limite, fiind de notorietate faptul că în fiecare an acesta refuză să participe la sărbătoarea de 1 Decembrie și nici în 2013 nu va fi prezent pentru motivul halucinant că ‘nu a fost schimbată dată Zilei Naționale’!?! În schimb s-a aflat în fruntea câtorva mii de maghiari cu ocazia ‘marelui marș al secuilor’ în dată de 27 octombrie și patronează de fiecare dată manifestările cu caracter separatist și anticonstituțional de pe raza municipiului Sfântu Gheorghe.

5. În ceea ce-i privește pe consilierii locali din Sfântu Gheorghe, aceștia ne lipesc cu generozitate o serie de etichete abuzive, între care cea de ‘extremism’, probabil în încercarea de a distrage atenția opiniei publice de la adevărații extremiști din Jobbik, Garda Maghiară, Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM) sau Tinerii Maghiari din Ardeal (EMI), care în repetate rânduri au susținut discursuri antiromânești și au afișat simboluri hortiste la manifestările oficiale ale autorităților locale din municipiul Sfântu Gheorghe. Asta ca să nu mai pomenim de faptul că Primăria Sfântu Gheorghe și Casa de Cultură Municipală ‘Konya Adam’ din Sfântu Gheorghe au fost implicate în luna iunie a.c. în comemorarea Tratatului de la Trianon la Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe unde au fost recitate versuri ale criminalului de război Wass Albert, condamnat pentru crime de război împotriva romanilor și evreilor!

6. Complet lipsit de simțul ridicolului, primarul Antal Arpad ‘uita’ de asemenea că se face direct răspunzător de promovarea unor atitudini antiromânești, revizioniste și anticonstituționale și îndeamnă fățiș la săvârșirea unor abuzuri împotriva membrilor Noii Drepte, făcând apel la intervenția unor instituții ale Statului Român pe care și Noua Dreapta le-a sesizat în repetate rânduri atunci când articolul 1 din Constituție și Siguranța Națională au fost puse în pericol de anumiți reprezentanți ai maghiarilor care au inițiat și organizat manifestări anticonstituționale și antistatale.

7. În încheiere, facem apel la toți românii din Sfântu Gheorghe și din toată țara (dar și la cetățeanul roman Antal Arpad!), să fie prezenți duminică 1 Decembrie în centrul municipiului Sfântu Gheorghe și asigurăm toate părțile interesate că manifestarea Noii Drepte va fi una civilizată și se va încadra că de obicei în cea mai perfectă legalitate. Mergem la Sfântu Gheorghe pentru a ne bucura de Ziua Națională și nu vom răspunde provocărilor, ori de unde ar veni ele.

Liderul Noii Drepte, Av. Tudor Ionescu
Biroul de presă al Noii Drepte

Sursa: Agerpres via Dan Tanasa