În apropierea Crăciunului, tineri și copii din mai multe școli și licee din Cluj-Napoca au participat la un Festival dedicat sărbătorii Nașterii Domnului. Festivalul intitulat „Crăciunul la Români” a avut loc astăzi, 9 decembrie 2013, în parohia Adormirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, începând cu ora 14. La manifestare a fost prezent ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, preoții slujitori ai parohiei precum și profesorii coordonatori și credincioși ai parohiei. Festivalul s-a aflat la a treia ediție. Programul a debutat cu o slujbă de Te Deum la finalul căreia ÎPS Andrei le-a exprimat celor prezenți bucuria de a se afla în mijlocul lor și le-a adresat câteva cuvinte duhovnicești: “Suntem siguri, credem și mărturisim că toate aceste obiceiuri sfinte ce vin din străfund de dalbe datini își au rădăcina în momentul zero, în anul zero când Domnul Iisus Hristos a coborât din cer pe pământ, a despicat istoria în două și tot ce s-a întâmplat înainte este înaintea erei noastre și tot ce s-a întâmplat după Nașterea Domnului Iisus Hristos este în era noastră. Atunci a venit. În ieslea din Betleem mititel, în fășețel, în scutec de bumbăcel, a venit să se nască și să crească, să ne mântuiască, iar ceea ce a spus El, ceea ce a făcut El e cuprins în Sfânta Evanghelie”.

La festival au participat aproximativ 150 de copii care au interpretat colinde și au prezentat tradiții și scenete tematice de Crăciun. Deschiderea festivalului a fost făcută de clasa pregătitoare coordonată de prof. Iulia Chende și prof. Olguța Morariu. Copilașii au interpretat câteva colinde de suflet. Apoi au urmat colinde interpretate de clasele V-VIII ale Liceului „Gheorghe Șincai” și o scenetă: ”Crăciunul la români” a clasei a IV-a de la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu”. Doamna profesoară Maria Leșe, profesoară la Colegiul „George Barițiu” a avut și dânsa un program de colinde cu clasele V-VIII. A urmat o șezătoare organizată de Liceul Teoretic „Eugen Pora”, clasele a VI-a și a X-a și o scenetă, ”Noi umblăm și colindăm” a Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”.

Festivalul s-a încheiat cu colindele interpretate de copii de la Școala Gimnazială „ Liviu Rebreanu” și Grupul de tineret al Parohiei coordonat de Radu Copil, dar și cu un cuvânt al părintelui paroh Dan Hognogi care a mulțumit tuturor celor implicați în buna desfășurare a festivalului.

Alexandra Andereș, Sursa: Radio Renasterea