Zeci de copii din județele Cluj și Bistrița Năsăud au încântat astăzi inimile clujenilor cu colinde și tradiții de Crăciun. Aceasta în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului-concurs de colinde și tradiții de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan” ce s-a desfășurat astăzi, 14 decembrie 2013, la Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc în sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai în prezența ÎPS Andrei, a profesorilor cooronatori ale grupurilor participante precum și a părinților și membrilor de familie veniți să susțină elevii. În deschidere, inspectorul de religie al județului Cluj, pr Marian Sidon, moderatorul evenimentului, a prezentat pe scurt obiectivele acestui festival-concurs ajuns la a 3-a ediție.

Pe scenă au urcat 14 cete de colindători din județele Bistrița-Năsăud și Cluj, îmbrăcați în costume tradiționale. Tinerii au prezentat în fața publicului, dar și a juriului de specialitate colinde tradiționale și diferite obiceiuri și tradiții străvechi de Crăciun. Deschiderea reprezentațiilor a fost facută de un grup de elevi ai Liceului Tehnologic special ”Samus” din Cluj-Napoca, care au emoționat publicul prin interpretarea unor colinde de Craciun în limbaj mimico-gestual. Ei au fost coordonați de profesorul de religie Vasile Gorcea.

La finalul manifestării, ÎPS Mitropolit Andrei i-a felicitat atât pe elevii participanți cât și pe profesorii coordonatori și le-a vorbit despre importanța păstrării tradițiilor străvechi:”Merită laude și dascălii, tinerii, copiii noștri care astăzi s-au manifestat frumos aici. Avem nădejde că ei vor crea o lume mai bună, mult mai bună.”

Pe durata deliberării câștigătorilor celei de-a treia ediții a festivalului, Corul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, dirijat de pr. Prof Petru Stanciu, a susținut un recital de colinde tradiționale. După acest moment, a urmat premierea câștigătorilor. Pe locul I s-au clasat grupul de colindători din Spermezeu și grupul Belciugarilor din Ilva Mare, care au prezentat Jocul Caprei.

ÎPS Andrei i-a binecuvântat pe toți participanții și le-a oferit daruri tuturor. Tot în cadrul acestui moment, ierarhul a premiat și un grup de elevi rromi, olimpici la diferite concursuri și olimpiade naționale și internaționale și pe profesorii acestora.

Festivalul Concurs de Colinde „Episcop Nicolae Ivan” a fost inițiat în urmă cu doi ani cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Andrei. Prima ediție a fost organizată în 2011, pe 3 decembrie, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la reactivarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Alexandra Andereș, Sursa: Radio Renasterea