Peste 100 de clujeni au mărşăluit în această dimineaţă prin centrul oraşului pentru a marca 24 de ani trecuţi de la Revoluţia din Decembrie 1989.

Aflaţi în faţa monumentului Stâlpii împuşcaţi, o parte dintre aceştia şi-au manifestat regretul că au ieşit în stradă, precizând că „hoţii ne conduc ţara”.

Alţii au strigat că este nevoie de o nouă revoluţie, împotriva lui Victor Ponta, pentru a fi restaurată libertatea şi democraţia câştigate atunci. „Să-l punem înapoi pe Boc!”.

Desigur, revoluţionarii aflaţi pe statele de plată ale PSD-ului s-au opus, iar cearta a fost în toi.

Chiar şi cei care au afirmat că regretă ieşirea în stradă la Revoluţie, criticând „hoţii” care se află la conducerea ţării, au fost agresaţi verbal de alţi colegi revoluţionari, ca şi cum n-ar rosti un adevăr.

După slujba religioasă oficiată de un preot ortodox, a urmat ceremonia depunerii de coroane şi jerbe de flori.

Emil Boc: Păzeam sediul vechi al Primăriei cu o bâtă

Primarul Emil Boc a relatat cum a trăit acele clipe ale Revoluţiei de la Cluj.

Edilul a precizat că în momentul în care a ajuns în Piaţa Unirii, Călin Nemeş apăra ideea libertăţii cu pieptul dezgolit, contra armatei care se pregătea să riposteze.

Apoi s-a tras, şi toată lumea alerga şi se ascundea pe unde putea. „Eu m-am pitit în faţa statuii lui Matei Corvin, după gardul viu. În apropierea mea era un tânăr cu o geacă albastră, din a cărui braţ curgea sânge, semn că l-a atins glonţul”, a spus Emil Boc.

Seara l-a surprins pe actualul primar în sediul vechii primării, de pe Bulevardul Eroilor, păzind clădirea cu o bâtă. „Eram tineri, nu prea conştientizam ce făceam. Nu ne gândeam că dacă vine cineva peste noi cu armele încărcate, ne spulberă”.

Emil Boc a menţionat că între sediul vechi al Primăriei şi cel al Prefecturii Cluj, unde se afla Dorel Vişan,  era păstrat constant un dialog pentru că de la Primărie se expediau alimente şi cele necesare pentru cei din Prefectură.

Dragostea absolută se concretizează prin jertfă

Acesta a fost mesajul transmis de ÎPS Mitropolit Andrei la evenimentul comemorativ desfăşurat în Cimitirul Eroilor.

După slujba de pomenire a sufletelor celor care s-au sacrificat pe altarul Revoluţiei, a urmat şi aici o ceremonie de depunere a coroanelor şi jerbelor de flori din partea oficialităţilor, a asociaţiilor de revoluţionari şi a partidelor politice.

La eveniment au participat mai mulţi tineri care au fost legitimaţi la intrarea în cimitir pe motiv că ar fi „suporteri”.

NapocaNews