La 18 ani s-a înrolat în mișcarea de rezistență antisovietică din Basarabia. Entuziasmul și focul din suflet aprins pentru ideea națională l-au determinat să-și riște viața alături de tineri de seama lui, iar, în conseciță, să ajungă în gulagul sovietic.

A sărit în sus de bucurie când a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, pentru că se aștepta să fie condamnat la moarte pentru activitate antisovietică. I-a mulțumit lui Dumnezeu pentru că în închisoare a avut ocazia să cunoască cele mai luminate minți ale timpului, din spațiul sovietic, inclusiv pe disidentul rus, Alexandr Soljenițîn. În vârstă de 85 de ani, moș Ion Moraru de la Mândâc este ultimul dintre Arcașii lui Ștefan.

Una dintre isprăvile arcașilor a fost scrisoarea trimisă lui Stalin, în care, cu naivitatea specifică vârstei, se relata despre nedreptățile comise de comuniști în Basarabia.

În 1950, împreună cu alți ortaci este arestat și condamnat la 25 de ani de închisoare. Reacția tinerilor a fost, însă, una neașteptată.

În 1953, în lagărul de la Ekibastus, Kazahstan, Ion Moraru îl întâlnește pe Alexandr Soljenițîn.

În gulagurile din Siberia a avut de îndurat foame crâncenă și frig năprasnic, care i-au slăbit organismul, dar nu și spiritul combativ și ironic. Compunea versuri și le trimitea în Basarabie sovietizată, la Uniniunea Scriitorilor.

Sursa:Radio Chisinau