Distribuie articolul

Dezastrul economic, moral şi politic al Guvernului Victor Ponta în 2013 este cireaşa de pe tortul colivei româneşti de guvernări anti-naţionale din 1990 încoace. Nu întâmplător ţara noastră este inclusă de prestigioasa publicaţie The Economist în topul ţărilor cu risc mare de revolte sociale în 2014. Publicaţia The Economist scrie într-un articol că printre cauzele principale ale producerii acestui fenomen se află instabilitatea economică, şomajul ridicat, slaba guvernare, tensiunile etnice. Au fost evaluate 150 de ţări din lume, iar apoi s-a desenat un tabel al riscului de revoltă socială pentru anul viitor. România se află în acest clasament în zona ţărilor cu risc ridicat de revoltă în 2014, alături de Spania, Turcia, Tunisia, Mexic, Sri Lanka, Pakistan, Brazilia şi altele. În 2013, în România epicentrele protestelor au orbitat în jurul gazelor de şist, a Roşiei Montane şi Pungeşti şi a eutanasierii câinilor fără stăpân.

Românii o duc de câţiva ani tot mai greu, iar numărul săracilor a crescut exponenţial. Toată propaganda Guvernului Victor Ponta cu creşterea economică anuală de peste 2% nu ţine de foame românilor. Toţi românii şi-au dat seama că aşa-zisa creştere economică este numai în mintea premierului copy-paste Victor Ponta şi pe hârtia directorilor de la INS fără nicio acoperire cu viaţa reală. Românii simt la buzunare creşterea benzinei şi motorinei, care duce la un lanţ general de scumpiri. Orice român îşi dă seama că un Guvern care nu a fost în stare să indexeze în 2013 salariile cu 3%, conform ratei inflaţiei, nu gestionează economia şi nu e în stare să producă creştere economică. Şi pe vremea aşa-ziselor guverne dezastruoase Victor Ciorbea şi Radu Vasile, când se prăbuşea economia cu 20% pe an, premierii tot aveau potenţial şi rezerve financiare să asigure uşoare indexări de 5 sau 7% pentru ca românii să nu crape de foame şi să-şi poată plăti facturile. Victor Ponta nu a fost în stare să ofere anual o banală indexare a salariilor cu 3%, fapt ce dovedeşte incapacitatea şi incompetenţa Guvernului de a gestiona economia românească care se îndreaptă ca vaporul Titanic spre aisbergul dezastrului economic. Deja majoritatea românilor de vreo doi ani încoace, când se apropie Anul Nou, nu îşi mai urează să fie mai bine la anul în Noaptea de Revelion, ci că, la anul care vine, va fi mult mai rău decât în anul care a trecut. Situaţia îmi aduce aminte de crunta criză economică din anii 80, când a trebuit să ne plătim datoria externă conform înţelegerii între Ceauşescu şi FMI, ca un experiment social pe spatele poporului român, când după nopţi de stat la cozi la lapte sau carne de Anul Nou, când venea Moş Gerilă, ne uram de după blocuri să nu fie mai rău în anul care vine decât în anul care a trecut. Ştiam că va fi mai rău. Tensiunile sociale şi economice acumulate în anii 80 au dus la explozia sângeroasă din 1989. Psihologic omul nu poate trăi de la an la an mai rău fără să se revolte. Pentru pacea socială şi confortul psihic este nevoie ca cel puţin minimal să aibă o uşoară creştere economică anuală, chiar şi de 3 – 5% la salariu. Altfel de ce i-ar mai accepta pe guvernanţi să fure şi să nu facă nimic. Asta pe lângă alte indicii economice şi sociale care să ducă la creşterea calităţii vieţii.

Guvernul Victor Ponta a dovedit că economia se prăbuşeşte, nefiind în stare să ofere nici măcar banala indexare salarială, pe lângă alte nenorociri pe care le-a adus în ţară: exploatarea gazelor de şist, a aurului cu cianuri la Roşia Montana şi vinderea terenurilor agricole străinilor. Românii după guvernarea Ponta rămân fără bani de salarii, fără aur şi gaze naturale, doar cu buzunarele fluturând, cu apa freatică otrăvită şi cu cianuri în zonele turistice. Aşa că românii nu-şi mai spun pe 31 decembrie 2013 un sincer „La Mulţi Ani, cu sănătate şi un an mai bun!”, ci ”Anul 2014 va fi mai rău ca 2013!”. Tensiunile sociale, datorită incompetenţei clasei politice, se vor amplifica în 2014 spre o explozie necontrolată, conform profeţiei publicaţiei The Economist.

Ionuţ Ţene