Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi, 25 decembrie 2013, Nașterea Domnului. Această zi de mare praznic a fost marcată în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca prin oficierea Sf. Litrughii Arhierești de către ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Alături de Înaltpresfinția sa a slujit un sobor de preoți si diaconi ai Catedralei clujene precum și preoți profesori ale celor două instituții de învățământ teologic din municipiu.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, ÎPS Andrei a dat citire Pastoralei întocmite de Înaltpreasfinția sa cu prilejul Sărbătorii Nașterii Domnului. Subiectul Pastoralei, “Nu mai suntem dezmoșteniți!” a fost pe larg explicitat, astfel că cei prezenți au putut întelege că prin Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos omul nu a mai rămas orfan și dezmoștenit din pricina păcatului strămoșesc, ci a primit șansa răscumpărării și a mântuirii: “De câte ori rostim Crezul afirmăm acest lucru: Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria și S-a făcut Om. Sf. Pavel ne spune că dacă prin Adam cel vechi toți ne-am prăbușit, prin Adam cel Nou, toți suntem restaurați. Așadar, precum prin greșeala unuia a venit osândă pentru toți oamenii, așa și prin îndreptarea adusă de Unul, a venit pentru toți oamenii îndreptarea care dă viață. Consecința directă este aceea că redevenim fii ai lui Dumnezeu și moștenitori ai Raiului, nu mai suntem dezmoșteniți!”

La finalul Sfintei Liturghii Mitropolitul Clujului i-a îndemnat pe credincioși să păstreze tradițiile străbune, întrucât ele dau farmec sărbătorilor și nu întâmplător, la sat oamenii trăiesc cel mai autentic spiritul praznicului: “Noi credem, cel puțin ne-am dori să ne numărăm printre secerătorii lui Dumnezeu care păstrăm tradițiile și le transmitem pe mai departe, pentru că ele ne țin, credința ne ține și tradițiile noastre. Altfel valul vremelniciei ne înghite.”

Alexandra Andereș, Sursa: Radio Renasterea