Acum, când se împlinesc 66 de ani de la abdicarea Majestății Voastre, proclamarea republicii și deplina instaurare a sistemului comunist în România, se cuvine, ca în urma unui examen de conștiință, să ne cerem iertare pentru tot ceea ce ar fi trebuit să facem și nu am făcut pentru țara noastră și suveranul ei. Suntem convinși că trecerea timpului nu poate conferi legitimitate acelei zile de 30 decembrie 1947 în care Stalin și complicii săi ne-au uzurpat regele și ne-au impus forma de stat republicană.

Majestate, iartă-ne că nu am reparat efectele juridice ale aşa-zisei abdicări, un gest lovit de nulitate conform normelor elementare ale dreptului întrucât orice act realizat sub presiunea vreunui șantaj este considerat nul (iar abdicarea Majestății Voastre a fost șantajată cu executarea a peste 1000 de studenți). În plus, nu a fost consultată populația în legătură cu schimbarea formei de stat, iar legiferarea abdicării și proclamării republicii (reprezentată de Legea 363) nu a întrunit în Parlament nici măcar cvorumul de ședință.

Majestate, iartă-ne că după Revoluţia din 1989, v-a fost interzis în repetate rânduri dreptul de a vă vizita ţara întrucât autorităţile vremii se temeau de posibilitatea pierderii privilegiilor pe care le întrezăreau în contextul reinstaurării monarhiei.

Majestate, iartă-ne că am permis să fie continuate o serie de neadevăruri lansate încă din perioada comunistă cu scopul de a discredita ideea de monarhie. Astăzi, românii au avut ocazia de a vizita lumea și de a afla că regimurile monarhice sunt prezente în cele mai prospere societăți occidentale, iar monarhia nu reprezintă nicidecum o formă de stat perimată.

Majestate, iartă-ne că am uitat cine este ultimul Mareșal în viață al Armatei Române și că ultimul petec de pământ românesc a fost eliberat de ziua Majestății Voastre.

Majestate, iartă-ne că nu am făcut mai multe pentru ca Biserica, instituția de către care ați fost uns și binecuvântat în calitate de Rege al României, să condamne public faptul că în urmă cu 66 de ani bolșevicii au rupt acest legământ sacru făcut în fața divinității.

Majestate, iartă-ne că în toți acești ani deși ne-ai arătat cum trebuie să fie un adevărat șef de stat, prea puțini am văzut.

Majestate, iartă-ne că am uitat faptul că simbolul independenţei şi unităţii noastre naționale este reprezentat de către coroană.

Majestate, iartă-ne că nu am avut nici puterea de a Vă face dreptate, și nici înțelepciunea de a realiza revenirea Majestății Voastre în calitatea de şef al statului. Avem convingerea că prestigiul internaţional al Majestăţii Voastre ar fi oferit ţării noastre o altă imagine externă, iar pe plan intern ar fi reprezentat un factor de stabilitate, unitate şi reperul unei lumi politice tot mai sărace în valori.

Majestate, iartă-ne. Noi am pierdut.

Mihai Cucerzan