În plină criză imobiliară, Guvernul oferă gratuit Ligii Masonilor din România un teren în valoare de un milion şi jumătate de euro, după cum estimează analiştii imobiliari, informează Digi 24. Terenul este însă evaluat de stat la 500.000 de euro, şi va putea fi folosit de Marea Lojă vreme de 49 de ani. Asociaţia spune că acolo va fi construit un centru socio-cultural de care se vor bucura toţi locuitorii Capitalei.

Terenul concesionat de Guvern se află în zona de nord a Capitalei, foarte aproape de Centrul Romexpo. Este o parcelă dintr-o suprafaţă de peste două hectare pe care se vor construi mai multe imobile.

Pe terenul primit cu titlu gratuit de la stat, Marea Lojă Naţională anunţă că vrea construiască o clădire de interes public.

Bucata de pământ de 2.500 de metri pătraţi a fost dată în folosinţă printr-o hotărâre de guvern. Pământul este pus la dispoziţia Marii Loje de Regia Patrimoniului Protocolului de Stat pentru următorii 49 de ani. Reprezentanţii masoneriei spun că proiectul propus de ei va fi în folosul tuturor locuitorilor din Capitală.

„Asociaţia Marea Lojă Naţională din România va construi din resurse proprii, pe acest teren, situat în Bucureşti, pe Bulevardul Expoziţiei, un centru socio-cultural de interes public, în cadrul căruia vor funcţiona o bibliotecă, săli de lectură, săli de expoziţie, săli de conferinţă, un muzeu, dar şi o serie de alte facilităţi puse la dispoziţia publicului pentru sprijinirea proiectelor educaţionale”, se arată într-un răspuns al Marii Loje Naţionale din România.

Terenul de 2.500 de metri pătraţi a fost evaluat de stat la peste 500.000 de euro. În realitate însă, acesta valorează de trei ori mai mult, spun experţii imobiliari.

„Preţul, în euro, pe metrul pătrat este de 561, astfel că un teren de 2.670 de metri pătraţi, chiar în spate la Romexpo, e cotat la 1,5 milioane de euro”, spune analistul imobiliar Daniel Crainic, citat de Digi 24. „E una din zonele fierbinţi ale Capitalei, o zonă unde au avut loc investiţii destul de mari în ultimul timp”, adaugă el.

Masoneria condamnată şi în România de Biserica Ortodoxă

Asociaţia Marea Lojă Naţională din România are statutul de organizaţie non-guvernamentală de interes public, titulatură pe care a primit-o în 2004, printr-o decizie a Guvernului condus la acea vreme de Adrian Năstase.

adrian-nastase-masonPe de altă parte, pe baza unui studiu asupra francmasoneriei, întocmit de Mitropolitul Dr. Nicolae al Ardealului în perioada interbelică, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în şedinţa din 11 martie 1937, a condamnat organizaţia secretă şi membrii acesteia, decizia fiind în vigoare şi în ziua de astăzi. Una dintre acuzele aduse acestei “frăţii” face referire la natura “subversivă” a acesteia, menită să servească “subminării ordinii sociale”. Deasemenea masonii au mai fost criticaţi pentru că “propagă necredinţa şi lupta împotriva creştinismului ale cărui învăţături sunt revelate de Dumnezeu”. În urma Sinodului prezidat de Patriarhul Miron Cristea, Biserica Ortodoxă a cerut la vremea respectivă autorităţilor desfiinţarea organizaţiei oculte, văzute ca un pericol la adresa siguranţei naţionale.

Sursa: FrontPress.ro