Întrebat dacă lumea ar trebui să boicoteze Olimpiada de la Soci, Hodorkovski a spus că aceasta este o celebrare a sportului şi nu „o sărbătorire a lui Putin”. „Să nu boicotăm Olimpiada de la Soci”, a spus fostul magnat, care a precizat că în toate scrisorile lui către Putin i-a subliniat că nu va mai candida la vreo funcţie.

„Obiectiv, nu mă voi întoarce (în Rusia) decât dacă voi fi sigur că pot să plec dacă va fi nevoie”, a adăugat el.

În cursul zilei de duminică, fostul magnat a susţinut o conferinţă de presă la Berlin, în care a mulţumit opiniie publice internaţionale pentru suportul pe care i l-au acordat. „Eliberarea mea nu ar fi fost posibilă fără suportul vostru, al presie. Aţi acordat atenţie cazului meu. Cred în libertate”, a mai spus Hodorkovski, exprimându-şi gratitudinea faţă de suportul pe care familia şi prietenii lui l-au primit de-a lungul a zece ani, cât timp el a fost închis. „Nu trebuie să mă vedeţi ca un simbol al prizonierilor din Rusia. Am devenit un simbol prin eforturile societăţii civile”, a afirmat Hodorkovski, care speră ca şi cel de-al treilea dosar al său să se încheie definitiv în curând.

Mai mult, el a precizat că nu poate răspunde la multe dintre întrebările care i se adresează pentru că mai are prieteni închişi în Rusia.

Întrebat dacă se va întoarce în Rusia, Hodorkovski a spus că are viză de Germania un an de zile şi că a primit asigurări din partea consilierului de presă al preşedintelui Putin că se poate întoarce oricând înapoi în ţară. „Mă voi gândi la priorităţile mele”, a spus fostul magnat. Totodată, el consideră că lumea ar trebui să meargă în 2014 la Soci, unde se va desfăşura Olimpiada de Iarnă. „Sărbătoarea reprezintă o celebrare a sportului şi nu trebuie boicotată. Nu este o sărbătoare a lui Putin”, a mai spus acesta.

NapocaNews