Fostul magnat al petrolului si critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, care a ajuns in Germania dupa ce a fost gratiat de presedintele Vladimir Putin dupa zece ani de inchisoare, este „liber sa se intoarca in Rusia”, a afirmat sambata purtatorul de cuvant al Kremlinului.

„Este liber sa se intoarca in Rusia. Absolut”, a declarat Dmitri Peskov.

El a refuzat sa spuna daca i-au fost impuse conditii la eliberare sau daca fostul detinut, in varsta de 50 de ani, va fi liber sa faca politica in tara sa.

Peskov a afirmat ca Hodorkovski i-a scris doua scrisori lui Putin: una scurta, oficiala, si una lunga si mai personala. El nu a oferit alte detalii.

Hodorkovski a ajuns vineri la Berlin, la cateva ore dupa ce a fost scos in cel mai mare secret din inchisoarea situata in Karelia (nord-vestul Rusiei).

Intalnire cu fiul sau cel mare la Berlin

Fostul magnat al petrolului si critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, eliberat dupa ce a fost gratiat de Vladimir Putin, s-a intalnit cu fiul sau mai mare, Pavel, la Berlin, a anuntat sambata una dintre purtatoarele sale de cuvant pentru postul de radio Ecoul Moscovei, relateaza AFP.

„Fiul cel mare al lui Mihail Hodorkovski, Pavel, s-a intalnit deja cu tatal sau. In prezent, ei sunt impreuna la Berlin”, a declarat Olga Pispanen.

Ea nu a precizat cand a avut loc intalnirea.

Purtatoarea de cuvant a adaugat ca mama si tatal lui Hodorkovski sunt „de asemenea pregatiti sa mearga catre Berlin pentru a-l vedea in sfarsit si pentru a-l imbratisa”.

Ea a declarat ca fostul detinut se simte bine si ca va organiza o conferinta de presa duminica. Locul si ora acesteia urmeaza sa fie decise, a precizat ea.

Cu o zi inainte, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat spre surpriza generala gratierea lui, afirmand ca detinutul a redactat o cerere in acest sens.

Intr-un scurt comunicat, Hodorkovski a confirmat, vineri seara, ca a facut o cerere de gratiere catre presedintele rus „din cauza circumstantelor familiale”, dar a negat ca si-a recunoscut vinovatia, asa cum a afirmat Kremlinul.

Saptamanalul de opozitie The New Times, in care Hodorkovski si-a povestit viata in inchisoare, a afirmat ca fostul magnat a sunat in redactia sa pentru a multumi pentru sprijin.

„Cel mai important acum este Libertatea, Libertatea, Libertatea”, a declarat el, citat de publicatie.

„Va sunt recunoscator tuturor celor care m-ati sustinut in tot acest timp”, a declarat el. „Mai raman multe de facut, eliberarea ostaticilor care sunt in continuare in inchisoare si mai ales a lui Platon Lebedev”, asociatul lui, condamnat alaturi de el, a adaugat Hodorkovski.

Sursa: Ziare.com