Mihail Kalaşnikov, inventatorul pistolului-mitralieră sovietic AK-47, a decedat luni, la vârsta de 94 de ani, au anunţat autorităţile din regiunea Udmurtia, citate de agenţia oficială rusă Itar-Tass.

În noiembrie, Mihail Kalaşnikov a fost conectat la aparatele de respiraţie artificială într-o clinică din Ijevsk, capitala regiunii Udmurtia, la 1.300 de kilometri est de Moscova. În ultima perioadă fusese internat de mai multe ori din cauza problemelor de sănătate.

Specialiştii ruşi şi străini consideră că AK-47 este cea mai bună armă a secolului trecut, datorită anduranţei, a costurilor reduse şi a uşurinţei de folosire.


AK-74 este cea mai utilizată şi cea mai cunoscută armă din lume, fiind folosită de 50 de armate şi numeroase mişcări de gherilă de pe toate continentele. De-a lungul timpului, Rusia a acuzat faptul că aproape jumătate din cele circa 150 de miloane de arme răspândite în întreaga lume ar fi fabricate fără licenţă în 15 state, printre acestea şi România, Bulgaria, Egipt sau China.

Mihail Kalasnikov a început lucrul la celebra armă în anul 1947, în timp ce se afla în convalescenţă după un traumatism suferit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Rusul a recunoscut însă, cu jumătate de gură, că s-a inspirat din modele create de germanul Hugo Schmeisser, mai ales după automatul STG 44 (Sturmgewehr 44, cunocut şi ca MP 43 şi MP 44), care a ajuns prizonier în URSS după înfângerea celui de al Treilea Reich. Sovieticii s-au folosit de cunoştinţele lui şi a fost desemnat să lucreze la fabricile de armament din Urali.

Sursa: FrontPress.ro