Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii si-a exprimat îngrijorarea vizavi de activitățile islamiste din Moscova. „Creșterea numărului migranților, în principal, din Asia Centrală și Caucaz, in Moscova, a crescut riscul conflictelor etnice”, a spus Patriarhul, la o intalnire Eparhiala in Moscova.

Mulți migranți au vederi radicale și „sunt recrutați de către organizatiile extremiste și teroriste, uneori chiar din Moscova”, a spus Patriarhul, adaugand ca o astfel de propaganda s-a intensificat în rândul tinerilor slavi, inclusiv în instituțiile de învățământ, în penitenciare, grupuri sportive și retele de socializare.

Patriarhul a mai spus ca radicalii pseudo-islamici, al căror număr este de cateva mii in Moscova, „provoca conflicte etnice și religioase, pentru a crește islamofobia, atragand, astfel, noi membri pentru organizațiile lor”.

„Radicalii sunt extrem de negativi fata de credința ortodoxă: au ucis șase preoți ortodocși, inclusiv pe preotul Daniil Sisoev, din Moscova, în ultimii 15 ani”, a declarat Patriarhul.

El a mai spus că oamenii sunt adesea recrutați de organizațiile extremiste și li se cere „un jihad împotriva necredincioșilor”, în moschei sau în apropierea acestora.
„Crearea unei atmosfere favorabile, cu privire la problema construcției de moschei pe teritorii in care populația ortodoxă predomină, depinde direct de relațiile etnice specifice fiecarui loc, de nivelul criminalitatii etnice și al terorismului”, a spus Patriarhul.

Întâistătătorul Bisericii Ruse a declarat că speră ca orașul sa scape de „enclavele fărădelegii, problemele migrației ilegale și comportamentul obraznic al unora dintre migranți fiind rezolvate, iar activitatile unor sabotori și extremiști fiind încetinite”.

Patriarhul a solicitat, de asemenea, acordarea unei atentii deosebite situațiilor în care fetelor ortodoxe, care se căsătoresc cu bărbați musulmani sau devin membre ale familiilor poligame împotriva voinței lor, și care divorțează, le sunt luati copiii, cu forța, pentru a-i face musulmani. Patriarhul consideră că este nevoie de o abordare echilibrată a problemei botezului secret al copiilor, de catre părinții lor musulmani, adăugând că „este de dorit ca ambii părinți să își dea acordul pentru botez”.

Sursa: Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe