Doi actori care l-au întruchipat pe Nelson Mandela pe marile ecrane, Morgan Freeman și Idris Elba, l-au omagiat pe fostul lider sud-african, decedat joi, în timp ce un film biografic despre laureatul Premiului Nobel pentru Pace pare bine plasat în cursa pentru Oscaruri, relatează AFP.

„Astăzi (joi), lumea a pierdut unul din adevărații uriași ai secolului 20”, a declarat într-un comunicat Morgan Freeman care l-a întruchipat pe Nelson Mandela în lungmetrajul „Invictus”, regizat de Clint Eastwood în 2009.

„Nelson Mandela a fost un om cu o onoare incomparabilă, o forță inepuizabilă și cu o determinare de neclintit, un sfânt pentru mulți și un erou pentru toți cei care prețuiesc libertatea și demnitatea umană”, a adăugat el.

Britanicul Idris Elba, care joacă rolul fostului lider sud-african în filmul „Mandela: Long Walk to Freedom”, lansat vineri în Statele Unite, a afirmat la rândul lui: „Ce onoare că l-am întruchipat pe Nelson Mandela, un om care s-a jucat cu destinul, a făcut să cadă barierele și a apărat drepturile omului sub privirile lumii întregii”, a spus el într-un comunicat.

„Sunt șocat și țin doliu împreună cu restul lumii și cu familia lui Madiba. Am pierdut unul dintre cei mai mari oameni care au trăit pe acest pământ și mă simt onorat să fiu asociat cu el. Se află de acum într-o lume mai bună”, a continuat laureatul Globului de Aur pentru rolul din Luther (2010).

Lungmetrajul „Mandela: Long Walk to Freedom”, distribuit în Statele Unite de frații Weinstein, va avea premiera europeană în următoarele două luni, iar zvonurile de la Hollywood îl plasează de mai multe săptămâni pe lista filmelor care vor obține multiple nominalizări la premiile Oscar, decernate pe 2 martie 2014.

Sursa: Cotidianul