”Nu mai suntem dezmoșteniți!”. Acesta este subiectul Pastoralei și al mesajului Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei cu prilejul Sărbătorii Nașterii Domnului, transmis presei clujene în conferința ce a avut loc astăzi, 23 decembrie 2013, la sediul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului din P-ța Avram Iancu, Nr. 18. Pastorala pornește de la cuvintele Sf. Ap. Pavel din Epistola către Galateni 4, 7: Astfel dar nu mai ești rob, ci fiu; iar de ești fiu ești și moștenitor al lui Dumnezeu prin Iisus Hristos. ÎPS Andrei a explicat în conferința de astăzi de unde a venit dezmoștenirea și cum a ajuns omul să nu mai fie orfan: “În primele pagini din Sfânta Scriptură ni se spune că toate cele făcute de Dumnezeu erau foarte bune, inclusiv omul, cununa tuturor creaturilor. Omul era tânăr, sănătos, frumos și nemuritor. Din păcate n-a rămas în această stare. S-a prăbușit pentru că n-a ascultat sau pentru că n-a rămas în comuniune cu Dumnezeu. Dumnezeu a creat pentru om Grădina Edenului în care erau pomi mulți, diverși. Doi aveau o semnificație aparte: pomul vieții și pomul cunoștinței binelui și răului. Din pomul vieții omul putea mânca, din pomul cunoștinței binelui și răului, Dumnezeu i-a interzis să mănânce până la maturizarea lui spirituală. Din nefericire la îndemnul diavolului, al șarpelui, omul, Adam și Eva, au mâncat din pom și s-au prăbușit. Din tineri sănătoși, frumoși și nemuritori, au ajuns bătrâni, bolnavi, urâți și muritori. Ne spune referatul Scripturistic, în Cap. 3 din Cartea Facerii, că Dumnezeu i-a izgonit din Rai, iar la poarta Raiului a pus Heruvimi cu sabie vâlvâitoare.”

Potrivit Înaltpreasfințitului Andrei, starea de dezmoștenire, de alungare din Rai, în care omul a rămas un copil orfan, e alungată prin venirea Mântuitorului în lume, prin care s-a adus Mântuirea: “A fost teribil sentimentul de singurătate, de dezmoștenire, sentimentul de a fi orfan pe care l-a simțit din plin Adam. Și-atunci de aceea e mare Sărbătoarea Crăciunului, pentru că din această stare de dezmoștenire, de copil orfan, lipsit de perspectivă, ne scoate Domnul Iisus Hristos care se naște pentru noi si pentru a noastră Mântuire.”

În concluzie, omul nu mai este dezmoștenit, prin Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos, Raiul iar s-a deschis și toți avem acces la Împărăția lui Dumnezeu: ”Dumnezeu s-a coborât pe pământ, Dumnezeu s-a făcut Om, ca omul să poată redeveni dumnezeu. Raiul este deschis și noi avem din nou acces la pomul vieții”, a conchis Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

NapocaNews