Asociaţia „Club sportiv Hobby Bike” propune dezvoltarea unui proiect de street art la Cluj-Napoca. Acesta are ca obiectiv realizarea unor lucrări de artă în spaţiul public într-o formulă care să urmărească revitalizarea urbană şi dialogul artistului cu comunitatea.

„Precizăm că locaţiile pe care le avem în vedere se referă la ziduri, pereţi de bloc, poduri, hale industriale în cartierele oraşului care sunt într-o stare degradată sau care au astăzi un aspect cenuşiu. Aceşti pereţi cu aspect deprimant ar trebui să devină loc al exprimării artistice. Artiştii care ar urma să realizeze aceste lucrări ar trebui selectaţi în urma unui concurs internaţional” a declarat Stănilă George, preşedintele Asociaţiei „Club sportiv Hobby Bike” din Cluj-Napoca.

Această asociaţie clujeană a demarat un proiect de anvergură în legătură cu această formă de artă urbană bine primită de către clujeni. „Deosebit de important este că nu e vorba despre lucrări tip grafitti ca semn al delimitării teritoriale a unor găşti (fie ele şi de artişti) sau ca semn al revoltei sau protestului, ci ne gândim în principal la expresii artistice care joacă un rol pozitiv în comunitate prin refacerea spaţiilor publice. Ar presupune, spre exemplu, ca locatarii blocului al cărui perete este obiectul pe care se manifestă artistul să fie de acord cu lucrarea acestuia. Gradul în care publicul trebuie să fie informat şi să participe la luarea deciziei asupra lucrării poate fi dezbătut, dar comunitatea trebuie să accepte dintr-un început intervenţia artistică. În această viziune, o lucrare, chiar genială fiind, nu-şi are locul decât dacă îşi găseşte o comunitate care să o considere dezirabilă” au afirmat liderii asociaţiei clujene.

Această nouă formă de artă care e deja o paradigmă în oraşele occidentale nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul autorităţilor locale. Acest proiect de street art ar fi o dezvoltare a proiectului „Oraşul vizibil”, realizat de trei ani de Fundaţia Alt Art cu sprijinul Primăriei, care invită artiştii „să problematizeze spaţiul public urban” şi urmăreşte mesajul social.

„Considerăm că un asemenea proiect ar individualiza Clujul, atât pentru turişti, cât şi pentru locuitorii săi, ar fi un punct de atracţie, dar şi un mijloc de a creşte sentimentul de mândrie locală, coeziunea socială şi chiar de a sensibiliza comunitatea la diverse probleme. De asemenea, acest proiect ar putea să se constituie într-un argument pentru candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Pentru a exemplifica felul în care ar putea arăta lucrările de street art” a afirmat Stănilă George din partea Asociaţiei „Club sportiv Hobby Bike”.

NapocaNews