În prima binecuvântare apostolică „Urbi et Orbi” (adresată „oraşului Roma şi lumii”) rostită de Crăciun, Papa Francisc a invitat pe toată lumea să caute pacea.

„Crăciunul ne îndeamnă în primul rând să îl lăudăm pe Dumnezeu, pentru că este bun, este milos, ne este loial. În această zi, îndemn pe toată lumea să recunoască adevărata faţă a lui Dumnezeu, Tatăl care ni L-a dat pe Iisus Hristos. Toată lumea trebuie să ştie că Dumnezeu este aproape, toată lumea trebuie să stea aproape de Dumnezeu, să îl iubească, să îl adore. Toată lumea poate să îl laude pe Dumnezeu în primul rând cu propria viaţă, iubindu-L pe Dumnezeu şi pe aproapele”, a spus Papa Francisc, conform Corriere della Sera.

Şeful Bisericii Catolice a adresat un îndemn la pace: „Adevărata pace nu este un echilibru între forţe aflate în opoziţie. Nu este de faţadă, în timp ce în spate se ascund disensiuni şi opinii contrare. Pacea este o obligaţie permanentă şi este mult mai complexă, începând de la darul lui Dumnezeu, de la harul pe care ni L-a dat prin Iisus Hristos. Războaiele încheie şi rănesc foarte multe vieţi”.

Suveranul Pontif a denunţat conflictele din Siria, Irak, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Sudanul de Sud şi din regiunea Cornul Africii, implorându-L pe Hristos, „prinţul păcii”, să oprească aceste conflicte. „Şi sunt mulţumit că astăzi se alătură, în această rugăciune pentru pacea în Siria, şi credincioşii altor confesiuni religioase. Să nu pierdem niciodată curajul rugăciunii, curajul de a spune: Doamne, adu pacea Ta asupra Siriei şi asupra întregii lumi! Chiar şi pe cei necredincioşi îi îndemn să dorească pacea, deschizându-şi inimile, fie prin rugăciune, fie prin dorinţă, toţi uniţi pentru pace”, a spus Papa Francisc, citat de site-ul UnioneSarda.it.

În acelaşi timp, Papa s-a rugat pentru îmbunătăţirea situaţiei refugiaţilor şi imigranţilor, denunţând traficul de persoane şi exploatarea copiilor.

În Piaţa Sfântul Petru de la Vatican au fost prezenţi zeci de mii de credincioşi. Binecuvântarea apostolică „Urbi et Orbi” (adresată „oraşului Roma şi lumii”) este acordată în trei ocazii speciale: în momentul alegerii unui papă, de Paşte şi de Crăciun.