Paraclisul noii Facultăți de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, situată pe strada Nicolae Ivan, își va sărbători primul hram în ziua de prăznuire a Sf. Ierarh Nicolae. Cu acest prilej ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi va oficia de la ora 9 slujba de sfințire a Paraclisului noului sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu.

Alături de ÎPS Andrei vor sluji ÎPS TEOFAN, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS LAURENȚIU, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolit al Ardealului, ÎPS IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, PS PETRONIU, Episcopul Sălajului, PS VARLAAM PLOIEȘTEANUL, Episcop Vicar Patriarhal, PS VASILE SOMEȘANUL, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și PS IUSTIN SIGHETEANUL, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Întregul soborul va oficia Sfânta Liturghie imediat după slujba de târnosire a Paraclisului noii Facultăți de Teologie Ortodoxă din Cluj. La ora 12.30 va avea loc ceremonia de inaugurare a noului edificiu, urmată de un moment festiv în Aula Nicolae Ivan. Vor lua parte la eveniment preoți, tineri teologi, profesori de la cele două instituții de învățământ teologic ortodox din municipiu, precum și autorități locale, județene și centrale. Sărbătoarea se va încheia vineri seara, de la ora 18, când va fi organizat, tot în Aula Nicolae Ivan, un moment artistic. Vor susține recitaluri Grupul „Icoane” al Academiei de muzică „Gheorghe Dima”, coordonat de Prof. Univ. Dr. Ioan Bocșa și Corala ”Psalmodia Transylvanica”, coordonată de Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.
ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a precizat că noul sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca era o necesitate în ideea în care pentru un viitor mai bun, trebuie și o bună formare a tinerilor teologi : „Era nevoie de această clădire pentru Facultatea de Teologie, gândindu-ne că, dacă ne dorim un viitor mai bun, trebuie să-i formăm bine pe tinerii studenți și din punct de vedere intelectual, dar și din punct de vedere spiritual. Noi nu ascundem că nădejdile ce le legăm de această școală teologică sunt mari. Pe lângă eforturile dascălilor în formarea tinerilor și studenții au un rol deosebit în educația propriei persoane. Îl rugăm pe Dumnezeu să lucreze la inima lor și așa cum spunem la Te-Deumul de deschidere a anului universitar să le deschidă inimile și mințile și să-i învrednicească să priceapă legea lui și să sporească în cunoștințele folositoare”.

Piatra de temelie la Campusul Universitar „Nicolae Ivan” din Cluj-Napoca a fost pusă în data de 23 mai 2011. Potrivit proiectului, campusul va avea trei corpuri de clădire, dintre care una ce găzduiește Facultatea de Teologie Ortodoxă, iar celelalte două imobile vor fi destinate cazării tinerilor teologi pe durata studiilor. Până în prezent s-a finalizat doar clădirea Facultății de Teologie ce cuprinde săli de curs, birouri administrative, o bibliotecă și o capelă ce poartă hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea