Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel, a transmis un mesaj ce se refera la protejarea naturii, care va fi inclus in Pastorala de Craciun de anul acesta, in contextul protestelor de la Pungesti fata de exploatarea gazelor de sist.

Patriarhul mai vorbeste despre iubire si bunatate, dar mai ales despre natura, sustinand ca „lumea a fost creata din dragostea lui Dumnezeu pentru oameni”, iar acestia sunt responsabili pentru mediul inconjurator, scrie Adevarul.

„Intrucat lumea a fost creata din dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, iar omul a fost numit stapan peste tot pamantul (Cf. Facerea 1, 28), ne revine responsabilitatea pentru intreaga natura, care trebuie mereu cultivata ca dar al lui Dumnezeu, pentru noi si pentru generatiile viitoare”, a precizat Preafericitul Daniel.

Superimunitatea a infuriat si asociatiile religioase: Parlamentarii crestini, trasi de urechi

Pastorala va fi citita in toate bisericile din Romania, in cadrul liturghiei din ziua de Craciun. Patriarhul isi continua mesajul vorbind tot despre natura, spunand ca „omul face imposibila existenta sa si a semenilor sai” prin otravirea mediului inconjurator.

„Parintele Dumitru Staniloaie spunea, in acest sens: ‘Natura nu-si indeplineste rolul ei fara om, sau printr-un om care lucreaza contrar ei. Prin coruperea, sterilizarea si otravirea naturii, omul face imposibila existenta sa si a semenilor sai.

Astfel, natura nu este numai conditia existentei omului singular, ci si a solidaritatii umane. Natura apare intr-un mod cu totul clar ca mediul prin care omul poate face bine sau rau semenilor sai, dezvoltandu-se sau ruinandu-se el insusi din punct de vedere etic sau spiritual'”, se mai precizeaza in Pastorala.

In plus, Preafericitul Daniel mai vorbeste si despre o cooperare la nivel international in sensul protejarii naturii si ii indeamna pe oameni sa nu le lase generatiilor viitoare poluare pe Pamant, ci binecuvantare.

„Daca noi consumam totul si degradam totul din natura (creatie), dovedind lipsa de respect sau nerecunostinta fata de Creator si nepasare fata de darurile primite de la El, ce transmitem generatiilor viitoare? Binecuvantare sau poluare? Pamant lucrat si sfintit sau pamant degradat si pustiit? Totusi, putem transmite generatiilor viitoare si bogatie, si intelepciune, daca gandirea noastra este creatoare de valori, iar vointa noastra este promotoare a coresponsabilitatii si a cooperarii practice la nivel national si planetar”, a conchis patriarhul.

Sursa: Ziare.com