În cadrul mesajului anual adresat Adunării Federale, Vladimir Putin a trasat public contururile politicii externe ale Rusiei, punând în lumina reflectoarelor un nou război ideologic care va determina evoluţia istoriei secolului XXI, fiind chiar mai dur decât războiul ideologic între capitalism şi comunism.

Preşedintele rus a abordat trei fronturi ale noului conflict ideologic. Primul front ţine de lupta împotriva capitalului internaţionalizat care foloseşte companii offshore pentru a minimiza taxele şi impozitele plătite statelor lumii. În SUA şi în statele occidentale, corporaţiile mari sunt efectiv scutite de impozite în ciuda retoricii dure a clasei politice. În ciuda dezvăluirilor făcute de presa de specialitate despre felul în care companiile americane mari, inclusiv Google şi Microsoft, ajung să plătească o taxă de 2% prin utilizarea unor scheme offshore, nici SUA şi nici UE nu întreprind nimic pentru a bloca acest jaf. La fel se întâmplă în România, unde OMV şi alte companii străine, utilizează pe larg contracte intra-group şi scheme offshore pentru a minimiza „povara fiscală”. Rusia adoptă o poziţie radical diferită: companiile offshore care operează în Rusia vor fi impozitate conform legislaţiei fiscale ruseşti, nu vor putea participa la execuţia contractelor încheiate de stat sau companii de stat, iar fiscul „va găsi modalităţi să pună mâna” pe banii datoraţi, chiar dacă companiile îşi vor „parca” banii în bănci străine. Ruptura ideologică este evidentă. Vestul propune modelul statului care serveşte interesele capitalului internaţional. Rusia propune modelul statului care serveşte cetăţeanul.

Al doilea front este cel al securităţii globale. SUA, prin doctrina „loviturii fulgerătoare” doreşte să-şi asigure supremaţia militară absolută asupra tuturor ţărilor lumii prin instrumente ce i-ar permite distrugerea imediată, prin arme non-nucleare şi nucleare, a întregii capabilităţi de reacţie a oricărui stat de pe planetă. Rusia spune un „NU” hotărât, hegemoniei militare americane care promovează „democraţia globală cu pistolul la tâmplă”. Vicepremierul Dmitri Rogozin a declarat că Rusia va riposta cu arme nucleare în cazul unui atac convenţional, iar preşedintele rus a întărit mesajul: „Nimeni să nu-şi facă iluzii că ar obţine superioritate militară asupra Rusiei”. Surse din „domeniul securităţii” au declarat pentru presa germană că Rusia deja staţionează în regiunea Kaliningrad sisteme de tip Iskander-M care pot fi dotate cu focoase nucleare tactice, ţinta evidentă fiind instalaţiile scutului anti-rachetă din Polonia. Oficiali ruşi nu au confirmat şi nu au infirmat aceste date. Mai mult, preşedintele rus a declarat răspicat că toate tratatele ce se referă la dezarmarea nucleară şi interdicţia anumitor tipuri de arme nucleare care au fost încheiate cu SUA vor fi anulate, dacă Washington-ul nu-şi reconsideră strategia militară.

Principalul front de luptă, definit de Vladimir Putin ţine de bătălia dintre valorile tradiţional-conservative şi non-valorile sodomice promovate de Occident. „Valorile euro-atlantice” au devenit inseparabile de promovarea imoralităţii, distrugerii familiei tradiţionale şi dezumanizării instituţionalizate. Această inseparabilitate nu este un construct propagandistic, ci o realitate dură demonstrată de acţiunile Uniunii Europene şi SUA. Uniunea Europeană a egalat în drepturi „familiile homosexualilor” şi familiile tradiţionale. Mai mult, decidenţii de la Bruxelles impun această „egalizare” chiar şi ţărilor care încă nu au instituţionalizat căsătoriile între gay. Ambasada SUA de la Bucureşti susţine organizarea paradelor gay şi organizarea evenimentelor de propagandă homosexuală în incinta Muzeului Ţăranului Român. Viitorul care se pregăteşte în Occident este oripilant pentru orice om normal. Pentru ilustraţie este suficient un singur citat al renumitului activist gay Dan Savage, mare prieten al lui Joe Biden şi coordonator ale unor proiecte „sociale” susţinute expres de Barack Obama: „Eu cred că avorturile ar trebui să devină obligatorii pentru vreo 30 de ani” (Sursa). În numele „democraţiei” şi reducerii populaţiei, chiar şi drepturile reproductive vor fi puse sub control sau (de ce nu?) scoase la licitaţie. Am ajuns într-un punct în care oamenii normali care împărtăşesc valori conservative şi nu vor ca copiii lor să fie supuşi în clasele primare propagandei homosexuale sunt declaraţi bolnavi şi antisociali. Acestei majorităţi silenţioase a Occidentului, acestor victime ale unor elite politice care au înnebunit crezându-se „arhitecţi” ai societăţii, acestor ultimi purtători ai adevăratelor valori creştin-europene li se adresează Vladimir Putin:

„Distrugerea valorilor tradiţionale, iniţiată „de sus”, nu numai că are consecinţe negative pentru societăţi, dar este şi profund antidemocratică, deoarece este impusă din considerente abstracte care se află în contradicţie cu voinţa populară a majorităţii care nu acceptă schimbările care au loc şi revizuirea propusă [a moralităţii].

Noi ştim că în lume, din ce în ce mai mulţi susţin poziţia noastră în privinţa apărări valorilor tradiţionale care timp de mii de ani au constituit baza spirituală a civilizaţiei şi fiecărui popor: valorilor familiei tradiţionale, valorilor vieţii autentice, inclusiv ale vieţii religioase, vieţii nu numai materiale, dar şi spirituale, valorilor umanismului şi diversităţii lumii.”

În mod clar, Vladimir Putin devine liderul lumii conservative. Sigur, propaganda occidentală îl va prezenta ca pe un retrograd notoriu, un exponent al „Evului Mediu întunecat” şi anti-european convins. În realitate, Putin este ultimul european adevărat al politicii europene în sensul apărării adevăratelor valori europene care se bazează pe piloni imutabili: tradiţie, creştinism, conservatism. Liderul rus a explicat foarte clar ideologia conservativă pe care el o propune lumii, invocând cuvintele marelui filozof rus Nikolai Berdeaev: „Sensul conservatismului nu constă în blocarea mişcării înainte şi în sus, ci în blocarea mişcării înapoi şi în jos…”

Pe măsură ce criza economică şi ideologică a Occidentului se va adânci, ideologia pe care o întruchipează Vladimir Putin va oferi o cale alternativă majorităţii conservative a europenilor şi americanilor. Indiferent de cetăţenie şi domiciliu, cei care împărtăşesc valorile tradiţionale vor şti că nu sunt bolnavi, că nu sunt singuri şi că există un lider de anvergură globală care le împărtăşeşte valorile. Conservatismul se globalizează, aceasta fiind unica formă pozitivă a globalizării.

Valentin MandrasescuVocea Rusiei