18 persoane din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost trimise în judecată, vineri, 20 decembrie, de procurorii DNA din Cluj, după ce au obţinut ilegal aproape 100 de credite,de la două unităţi bancare. Prejudicial creat este de peste două milioane de euro, iar în grupul infracţional sunt implicaţi şi directorii mai multor filiala bancare din Bistriţa, Năsăud şi Rodna.

Procurorii DNA Cluj spun că Emil Nistor, administrator a cinci societăţi comerciale, a obţinut, în perioada iunie 2005 – februarie 2008, prin intermediul a 89 de persoane interpuse, majoritatea angajaţi la firmele administrate de el, 98 credite ilegale de la două bănci comerciale. Documentele în baza cărora a obţinut creditele arată venituri salariale nereale. Iar creditele le-a obţinut datorită unor relaţii construite în timp.

Pentru a obţine cele aproape 100 de credite, Nistor a apelat la directorii unităţilor bancare, respectiv la Vasile Moldovan, Ioana Moroşan, Maria Terchilă, cărora le-a spus să acorde, ştiind că este ilegal, credite mai multor persoane fizice, potrivit procurorilor DNA. „În procedura de acordare a creditelor au fost implicaţi şi consilierii clienţi retail Moroşan Mihai, Tinereanu Domnica şi Mureşan Daniela Iuliana şi ofiţerii de credite (manageri relaţii cu clienţii persoane fizice) Moldovan Albina Alexandra şi Zăgrean Mihaela Carmen. Aceştia, cu ştiinţă, au acceptat să întocmească dosarele de credit fără a respecta normele de creditare în vigoare la acea dată. (…) În perioada iunie 2005 – iulie 2007, în activitatea infracţională, inculpatul Nistor Emil a fost sprijinit în principal de inculpatul Hădărău Dan Doruţ, angajat în cadrul SC Eliada Consulting SRL“, se arată în comunicatul DNA.

Din iulie 2007, Emil Nistor ar fi iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat la care au aderat fiul acestuia, zis „Tuţu“, şi Dan Doruţ Hădărău, Maftei Porcius, Gabriela Lorinţiu şi Aurel Sabin Nistor, angajaţi ai societăţilor comerciale administrate în Nistor. „Scopul constituirii grupului infracţional organizat a fost acela de a obţine cu documente false, prin intermediul angajaţilor societăţilor comerciale administrate de inculpatul Nistor Emil, credite de la sucursala unei bănci.

Banii obţinuţi de persoanele care au contractat creditele au fost utilizaţi de către inculpatul Nistor Emil şi membri grupului infracţional pentru diverse operaţiuni în cadrul societăţilor comerciale în cauză sau în interes personal”, mai susţine DNA. Atât Emil Nistor, cât şi Dan Doruţ Hădărău, au ajutat şi alte persoane, respectiv pe Gabriela Lorinţiu, Vasile Creţu şi Maria Nistor, pentru a obţine credite, de la unităţile bancare, în interesul lor personal şi nu al grupului infracţional, punându-le la dispoziţie adeverinţe de salariu, copii de pe carnetele de muncă/contractele individuale de muncă/acte adiţionale la contractele individuale de muncă, care nu erau conforme cu realitatea, mai spun procurorii. Valoarea totală a prejudiciului produs unităţilor bancare a fost stabilită de DNA la 2.194.796 de euro.

Ca să se reucpereze prejudicial uriaş s-a instituit măsura sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin lui: Zăgrean Mihaela Carmen, Moldovan Vasile, Lorinţiu Gabriela, Nistor Emil, Terchilă Maria, Mureşan Daniela Iuliana, Tinereanu Domnica, Moroşan Ioana şi Moroşan Mihai. În urma întocmirii rechizitoriului, anchetatorii au decis să îl trimită în judecată pe Emil Nistor, fiind acuzat de iniţiere a unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, complicitate la înşelăciune în formă continuată şi două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. În acest dosar va fi judecat şi fiul lui Emil Nistor, precum şi angajaţi ai firmelor administrate de el, fiind acuzaţi de aderare la un grup infracţional organizat, dar şi de complicitate la abuz în serviciu sau de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Au mai fost daţi pe mâna justiţiei şi directori şi angajaţi ai sucursalelor bancare (din Năsăud, Rodna şi Bistriţa) implicate în dosar, respectiv Ioana Moroşan, Maria Terchilă, Vasile Moldovan, Domnica Tinereanu, Iuliana Daniela Mureşan, Mihai Moroşan, Mihaela Carmen Zăgrean şi Alexandra Albina Moldovan. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanei ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Florina Pop, Sursa: Adevarul