Circa 50 de activişti Greenpeace au luat astăzi cu asalt curtea Parlamentului, declarând-o zonă de exploatare minieră şi demarând lucrări miniere, având în vedere noile legi pregătite de Guvern, care ar permite oricărei companii să exploateze resurse indiferent de locaţia acestora, informează un comunicat de presă al organizaţiei.

Cei 50 de activişti sunt din zece ţări diferite (Canada, Statele Unite ale Americii, România, Austria, Ungaria, Polonia, Germania, Cehia şi Croaţia), iar acţiunea lor de începere a unei exploatări miniere aurifere face parte dintr-un protest împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Activiştii au pătruns de dimineaţă în curtea clădirii Parlamentului şi au început să sape după aur, afişând banere cu mesajul „Exploatare minieră auriferă” şi „Gold mining area”.

„În ultimele luni, Guvernul a elaborat legi speciale pentru ca orice companie privată, nu doar Roşia Montană Gold Corporation, să poată exploata orice resursă, oriunde ar fi ea. Trebuie doar să i se adauge eticheta «proiect de interes naţional», sau «proiect de interes public deosebit» şi e suficient. Nu se mai ţine cont de distrugerea comunităţilor, mediului, patrimoniului natural, istoric sau cultural. Or, asta este la fel de aberant precum a începe să sapi după aur în curtea unei instituţii, la fel ca în exemplul pe care îl puteţi vizualiza în mod direct, acum. Protestul de astăzi arată exact ce poate face o companie interesată să exploreze şi să exploateze resursele de subsol ale ţării. Suntem aici pentru a le atrage atenţia membrilor parlamentului asupra consecinţelor pe care le pot avea deciziile şi voturile lor”, a declarat Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România.

În prezent se află în dezbatere în cadrul Parlamentului două propuneri legislative cu privire la acest subiect: una dintre ele este dedicată companiei Roşia Montană Gold Corporation şi a fost respinsă în plenul Senatului, urmând a intra în Camera Deputaţilor, care are rol decizional; cea de-a doua fiind pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003, care a preluat mai multe amendamente din proiectul citat anterior, momentan fiind în dezbatere în cadrul Comisiilor Permanente ale Senatului. „Am înţeles că guvernul român dă legi speciale care permit căutarea şi exploatarea de resurse oriunde în ţară, de către oricine, mai ales de către canadieni. Aşa că am venit şi eu din Canada să caut aur aici, în curtea Palatului Parlamentului”, a declarat Mia Jessica Steinbach, activistă din Canada.

În ultima vreme s-au înmulţit abuzurile jandarmeriei asupra cetăţenilor la ordinul Guvernului Victor Ponta, marioneta grupurilor de interese străine şi a multinaţionalelor.

NapocaNews