Astăzi, Camera Deputaţilor votează în plen varianta modificată a Legii Minelor, în a fost inclusă o mare parte a contestatei legi speciale pentru Roșia Montană.

Această lege, care ar putea da undă verde exploatării cu cianură de la Roșia Montană, dar care ar avea și urmări esențiale pentru alte proiecte de exploatare a resurselor naturale, urmează să fie votată în secret, astfel încât deputații nu pot fi trași la răspundere de către cetățeni pentru opțiunile exprimate. După mai bine de 10 ani de luptă pentru a preveni începerea exploatării de la Roșia Montană, societatea civilă, aflată astăzi într-un punct decisiv, protestează în aceste momente în fața Parlamentului, dar și la Bruxelles. De asemenea, sediile mai multor partide politice au fost ocupate la Cluj de către protestatari.

Începând cu ora 9:30, sute de cetățeni au răspuns Apelului la mobilizare generală, adunându-se în fața Palatului Parlamentului din București, unde noua variantă a legii minelor este supusă votului. Potrivit paginii Campaniei Salvați Roșia Montană, care transmite live informații despre derularea protestelor, Secretarul general al Camerei Deputatilor a dat dispoziție de restricționare a accesului oricărui cetățean în plenul de azi, iar PSD a rezervat toate locurile, tocmai ca să nu poată intra lumea în plen. Potrivit publicației VICE, care la rândul ei transmite live de la Palatul Parlamentului, 40 de susținători ai cauzei Roșia Montană au intrat în biroul avocatului poporului.

Mai mulți cetățeni s-au adunat în fața Prefecturii din Sibiu, în semn de protest față de votul secret aflat în desfășurare la Camera Deputaților.

Aproximativ 200 de protestatari s-au adunat în această dimineaţă în faţa Prefecturii Cluj, pentru a protesta împotriva legii minelor care urmează să fie votată în Camera Deputaţilor, precum şi în semn de solidaritate cu Pungeştiul. Aceştia au pornit în marş spre sediile partidelor politice, situate pe str Eroilor, nr 2.

Aici au blocat accesul la partide şi au cerut secretarilor prezenţi la datorie să contacteze de urgenţă parlamentarii pentru a vota împotriva legii minelor. Protestatarii au fluturat steagurile “Salvaţi Roşia Montana” pe balconul clădirii unde sunt sediile PSD, PNL şi PDL. Ei au aplicat principiul Occupy Parties.

La Bruxelles, se protestează, de asemenea, pentru acest vot, în fața Ambasadei României.

NapocaNews
Sursa:Totb.ro
Foto:Marian Raducu