Căteva sute de persoane s-au strâns, sâmbătă, în tabăra de rezistență de la Pungești, acolo unde localnicii protestează împotriva exploatării gazelor de șist pe teritoriul comunei lor. Protestatarii au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile împrejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi, deţinut de Chevron, fără ca forţele de ordine să poată interveni şi opri, în zonă sosind încă o sută de jandarmi cu uniforme de luptă, scuturi şi bastoane.

Ulterior, manifestanţii s-au retras în zona proprietăţii private pe care s-au aflat la începutul protestului.

Între timp, în zonă au ajuns alţi o sută de jandarmi echipaţi cu unifiorme de luptă, scuturi şi bastoane şi cu căşti pe cap. Aceştia au făcut un zid de-a lungul şoselei, în faţa protestatrilor, pentru a-i bloca să mai ajungă pe proprietatea Chevorn.

UPDATE:Rand pe rand, protestatarii sunt luati pe sus si bagati in dube de catre jandarmi. Primii au cazut activistii care s-au instalat inca din octombrie in tabada de rezistenta de la Pungesti.

UPDATE: Chevron anunţă suspendarea activităţilor pe terenul deţinut la Pungeşti

Compania Chevron a anunţat oficial, sâmbătă după-amiază, printr-un comunicat de presă, suspendarea activităţilor pe terenul deţinut la Siliştea-Pungeşti, din judeţul Vaslui, în urma manifestaţiilor de protest din zonă.

Potrivit comunicatului, reprezentanţii societăţii Chevron în România au anunţat că respectă dreptul oamenilor de a-şi exprima opiniile, însă acestea trebuie făcute în limitele legii.

Protestatarii flutură steaguri tricolore, iar pe un banner cu chipul lui Ştefan Cel Mare este scris mesajul „În acest pământ e Ştefan Cel Mare şi e Sfânt“.

„Uniţi, salvăm, toată România!”
Manifestanţii au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei şi a Guvernului. Printre lozinci se numără: „Jandermeria apără hoţia”, „Jos Guvernul”, „Trădătorii”, „Murim, luptăm, Pungeştiul apărăm”,”Uniţi, salvăm, toată România!”

UPDATE:La Pungeşti a mai sosit un autocar cu aproximativ 50 de jandarmi, iar mai multe forţe de ordine au fost mobilizate şi la ieşirea din localitatea Siliştea, unde au montat garduri de-a latul şoselei, pentru a nu permite altor persoane să vină spre zona unde au loc manifestaţiile.

UPDATE: In aceste momente, confruntarile dintre jandarmi si protestatari sunt destul de dure. Un tânăr susţine că a fost agresat de către jandarmi, fiind dus la spital. Tânărul a acuzat dureri în piept şi susţine că ar fi fost lovit de către jandarmi. Acesta se afla pe şosea în momentul în care ar fi fost agresat de către forţele de ordine.

UPDATE: Câţiva dintre protestatarii de la Pungeşti au fost ridicaţi şi duşi în maşinile Jandarmeriei pentru a da declaraţii.

Alţi manifestanţi s-au întins pe jos, pe şosea, în semn de nemulţumire, pentru a nu permite maşinilor respective să treacă şi să iasă din zona manifestaţiilor.

Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jandarmi şi duşi pe marginea şoselei.
In aceste momente, manifestanţii se îmbrâncesc cu jandarmii, care îi iau cu forţa de pe jos şi îi trag pe marginea şoselei, însă aceştia se întorc şi se întind la loc pe asfalt.

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, şi din alte oraşe ale ţării precum Iaşi, Bucureşti, Bbraşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în concesiune de către Chevron. La Pungesti au sosit si mai multi ziaristi din strainatate.

NapocaNews
Foto:ActiveNews, Totb.ro, Adevarul