Actorul, care va împlini sâmbătă 95 de ani, va primi titlul pentru cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena de teatru. Titlul îi va fi acordat personal de reprezentanţii Cărţii Recordurilor Guiness, arată un comunicat citat de mediafax.ro.

Distincţia va fi înmânată actorului duminică, imediat după finalul spectacolului „Egoistul”. Piesa, în care reputatul actor român are rolul central, va începe la ora 19.

Chiar de ziua sa – sâmbătă, 14 decembrie – Radu Beligan va juca în premiera „Lecţia de violoncel”, de la Teatrul Metropolis din Bucureşti.

Radu Beligan are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei romane şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Â

Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum „Egoistul” de Jean Anouilh, „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, „Doctor fără voie” de J. B. P. Moliere, „Străini în noapte” de Eric Assous.

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti.

Sursa: Yahoo.com