Rusia va oferi Ucrainei gaze naturale mai ieftine dacă Guvernul de la Kiev optează să se alăture blocului economic condus de Moscova, după suspendarea negocierilor cu privire la crearea unei zone de liber-schimb cu UE, potrivit primvicepremierului Igor Şuvalov.

Dificultăţile economice cu care se confruntă Ucraina vor fi soluţionate mai bine dacă aceasta alege integrarea alături de Rusia, declara Şuvalov luna trecută într-un interviu pentru Biroul Bloomberg de la Moscova.

„Nimeni altcineva în afara Rusiei nu poate oferi Ucrainei fondurile de care are nevoie, atât de repede şi într-o asemenea cantitate”, a spus el. „Un acord în domeniul gazelor poate ajuta Ucraina să scape de o problemă uriaşă. Le putem da şi un împrumut, dar nu îi vom ajuta fără un angajament din partea lor”, adăuga acesta.

Ucraina nu a semnat un acord de asociere cu UE săptămâna trecută, suspendând negocierile pentru a se orienta către Rusia. Ţara este o rută-cheie în transportul gazelor naturale către UE. Rusia, care asigură 60% din nevoile de gaze naturale din Ucraina, a ameninţat cu măsuri în cazul semnării acordului, oferindu-i ca alternativă calitatea de membru în uniunea vamală cu Belarus şi Kazahstan.

Ambiţiile preşedintelui rus Vladimir Putin de a crea un bloc economic al fostelor republici sovietice l-au pus în conflict cu lideri europeni, inclusiv cancelarul Angela Merkel.

Deşi preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a reiterat că scopul ţării sale este integrarea europeană, întoarcerea spatelui acordului UE a provocat cele mai ample proteste de stradă de la „revoluţia portocalie” din 2004.

Sursa:Mediafax