Celebră în toată Europa, stațiunea balneo-climaterică Băile Felix are șanse foarte mari ca, în viitorul apropiat, să dispară definitiv din ghidurile turistice.

Dispariția stațiunii Băile Felix nu se va întâmpla din cauza cine știe cărei catastrofe locale ci, pentru că însuși Guvernul Ponta i-a semnat condamnarea la moarte. Iar cei care vor pune în practică această sentință capitală sunt nimeni alții decât rușii de la Gazprom, cărora Premierul României și câțiva dintre subordonații lui le-au aprobat să înceapă explorarea și apoi exploatarea gazelor de șist exact în inima acestui paradis balneo-terapeutic, scrie curentul.ro.

Guvernul Ponta a adoptat Hotărârea Nr. 887 din 14 noiembrie 2013, privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX – 3 Băile Felix, încheiat între Agenția Națională pentru Resurse Minerale și East West Petroleum Corp. Publicată în Monitorul Oficial Nr. 721 din 22 noiembrie 2013, această Hotărâre de Guvern este sentința de condamnare la moarte a stațiunii balneare Băile Felix.

Rușii din spatele canadienilor

HG nr.887/14.11.2013 este un text scurt, care nu oferă prea multe detalii. Concentrat în doar câteva rânduri, el spune că: „În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 31 alin. (1) din Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificările și completările ulterioare,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Articolul 1: Se aprobă Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX – 3 Băile Felix, încheiat între Agenția Națională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, și East West Petroleum Comp., în calitate de conce­sionar, prevăzut în anexa*) care face parte integrantă din prezenta hotărâre“. Ce prevederi o fi conținând „Anexa“ menționată? Nu o să aflăm niciodată pentru că a fost secretizată. Sau, după cum se spune în textul HG-ului cu pricina „Anexa nu se publică, fiind clasificată potrivit legii“. Cel de al doilea articol al Hotărârii de Guvern mențio­nează că „Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în peri­metrul EX – 3 Băile Felix, aprobat potrivit art. 1, intră în vigoare la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I.“ Așadar, să fim clari: explorarea va fi urmată de „exploatarea“ gazelor descoperite acolo? Cum, în ce condiții financiare, cu ce garanții privitoare la protecția mediului? Habar nu avem pentru că guvernanții noștri tac mai „asurzitor“ decât „mortul din păpușoi“. În schimb, lista celor care semnează HG nr.887/14.11.2013 este aproape mai lungă decât însuși textul propriu-zis. Iată iată care sunt „cioclii“ care au semnat condamnarea la moarte a stațiunii Băile Felix: Prim semnatar, în calitatea sa de Prim-ministru este Victor Ponta. Iar cei care contrasemnează textul Hotărârii sunt: „Președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu, Viceprim-ministru, ministrul finanțelor publice, Daniel Chiţoiu, Ministrul delegat pentru buget, Gheorghe Gherghina, Secretar de stat în Ministerul Economiei, Andrei Dominic Gerea, Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niță, Ministrul mediului și pădurilor, Rovana Plumb, Ministrul delegat pentru ape, păduri și piscicultură, Lucia Ana Varga.“ Așadar, după cum spunea Caragiale, „toată gașca în păr“.

Oficial, „concesionarul „East West Petroleum Corporation“ este o firma canadiană, despre care se știe că are afaceri răspândite prin toată lumea, din SUA și Canada până în India, Noua Zeelandă și Maroc. Inclusiv în România. Lucrurile devin, însă, cu adevărat interesante după ce consultăm site-ul firmei respective. De acolo, aflăm, printre multe altele că, cel puțin în ceea ce privește România, „The Company has entered into a farmout agreement with Naftna Industrija Srbije (NIS), the Serbian subsidiary of Gazprom Neft, whereby our partner will fund the total cost of the Phase I work program“. Așadar: „Compania a încheiat un acord cu Naftna Industrija farmout Srbije (NIS), subsidiara din Serbia a Gazprom Neft“. Așadar, în spatele „canadienilor“ stau sârbii de la „Naftna Industrija Srbije“ iar în spatele sârbilor, „ursul“ rusesc de la Gazprom Neft“. Păi… în condițiile astea se cam schimbă situația. În conformitate cu informațiile oferite de saitul „East West Petroleum Corpo­ration“, această firmă a primit dreptul de a-și întinde lucrările pe o suprafață de un milion de acri. Ceea ce în unități europene înseamnă cam cinci sute de mii de hectare. Păi cum adică? Unde ești moș Iliescule cu tot cu proletarii tăi, pe care i-ai trimis, cândva, pe străzi, să zbiere bezmetici că „Nu ne vindem țara“. Bineînțeles că nu ne-o vindem pentru că nici nu mai avem ce: le-o dați voi gratuit rușilor, ascunși sub tot soiul de firme, chipurile „capitaliste“. O veche zicală românească spune că „Până la Dum­nezeu, te mănâncă sfinții“. Dar iată cum, în acest caz, „până la canadieni, ne înghit rușii“.

Sursa:RealitateaTV