În data de 2 decembrie a.c. Antena 3 aducea în atenția opiniei publice gestul mizerabil al unui grup de extremiști maghiari care la Sfântu Gheorghe, în timpul marșului de Ziua Națională, au huiduit și au scandat ”ținutul secuiesc nu este România!” și ”Străini, mergeți acasă!”.

Din informațiile prezente pe rețelele de socializare, se pare că cei care au organizat această contramanifestație sunt membrii organizației extremiste maghiare Mișcarea Tinerilor din cele 64 de comitate – HVIM, o organizație care militează pentru refacerea Ungariei Mari și moartea României. Foarte aproape de acest grup, și deci nu străin de cele petrecute, a fost și președintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, binecunoscut și el opiniei publice pentru declarațiile șovine și antiromânești.

În data de 3 decembrie a.c. solicitam public, printr-o postare pe blogul meu, o reacție conducerii Inspectoratului Județean de Jandarmi Covasna (IJJ), reprezentantă prin maior Adrian Nichifor, cu privire la lipsa de reacție a dispozitivului de jandarmi prezent la fața locului față de contramanifestația organizată de grupul de manifestanți maghiari care a scandat chiar în timpul marșului de Ziua Națională ”ținutul secuiesc nu este România!”

În Covasna nu ai nevoie de autorizație pentru proteste publice. Cu condiția să fii maghiar!

Maiorul Adrian Nichifor a reacționat. Și ce recție! După un început agramat (cu toții greșim!) maiorul Adrian Nichifor mă informează că în cauză s-a intervenit conform procedurilor legale, ”a fost respectat dreptul constituțional la liberă exprimare a cetățenilor”. Demență totală!

Știe oare maiorul Nichifor că dreptul constituțional la liberă exprimare se manifestă în spații publice doar într-un cadru civilizat și legal? Extremiștii maghiari puteau să scandeze ce vor, dar numai după ce obțineau în prealabil o autorizație de la autorități pentru o manifestație. Extremiștii maghiari (încurajați puternic de primarul din Sfântu Gheorghe, UDMR-istul Antal Arpad Andras) erau obligați, ca de altfel orice cetățean român, să solicite o autorizație a manifestației lor. Autoritățile erau obligate să le refuze autorizarea mitingului pentru data de 1 decembrie pentru simplul motiv că potrivit art. 5 din Legea nr. 60/1991 ”Organizarea si desfasurarea adunarilor publice sunt interzise in imediataapropiere a garilor, porturilor, aeroporturilor, statiilor de metrou, spitalelor , obiectivelor militare, a unitatilor economice cu instalatii, utilaje sau masini cu grad ridicat de pericol in exploatare. De asemenea, este interzisa desfasurarea simultana a doua sau mai multe adunari publice distincte, in acelasi lor sau pe aceleasi trasee, indiferent de caracterul acestora”.

Mai mult, legea prevede chiar și sancțiuni pentru situații de genul celor petrecute pe 1 decembrie la Sfântu Gheorghe. Potrivit art. 26 lit. i ”Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu sunt savirsite in astfel de conditii incit, potrivit legii penale, sa intruneasca elementele constitutive ale unor infractiuni: i) organizarea sau participarea la contramanifestatii desfasurate in acelasi timp si in acelasi loc cu adunarile publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare”.

Maiorul Nichifor încearcă, în mod mizerabil, să sugereze faptul că manifestarea extremiștilor maghiari a fost perfect legală și scuzabilă întrucât la Sfântu Gheorghe s-au aflat și reprezentenții organizației Noua Dreaptă. Aplicarea legii, în viziunea lui Nichifor, se suspendă de vreme ce la marșul de Ziua Națională de la Sfântu Gheorghe a venit și Noua Dreaptă. Dacă nu veneau, legea se aplica și la Sfântu Gheorghe.

Un grup de 20-30 persoane care se adună în spațiul public și scandează (cu privire la textul scandărilor nu cred că mai are rost să comentez nimic) nu are nevoie de autorizație. Cu condiția să fie maghiari. Sau cu condiția să scandeze împotriva Noii Drepte. Sau împotriva României. În rest, orice grup de cetățeni români care vrea să scandeze în piața publică are nevoie de autorizație, în caz contrar riscă amendarea.

Dacă un singur om protesteză în București fără autorizație este amendat

Acesta este cazul lui Alexandru Alexe, care în 2011 era amendat de către Jandrmeria Română în timp ce se afla singur în Piața Universității și își manifesta public protestul față de regimul Emil Boc.

”Alexandru Alexe, tânărul ridicat de jandarmi: S-au pregătit pentru Revoluţie! Aveau directivă internă

Alexandru Alexe şi-a exprimat public nemulţumirea faţă de actualul regim, în zona Pieţei Universităţii din Bucureşti, şi a fost la scurt timp legitimat şi ridicat de jandarmi pe motiv că ar instiga la revoltă şi ar încerca să organizeze adunări publice neautorizate. Tănărul a fost invitat în cadrul emisiunii “100 de Minute”, de la Antena 3, şi a vorbit despre reacţia jandarmilor la protestul său. “Cu patru zile înainte mi-am anunţat prietenii că voi face gestul acesta, care este ieşit din comun, dar nu au venit să mă susţină. Mi-a luat o oră să-mi fac curaj şi nu ştiam în ce direcţie va ajunge mesajul. A fost acolo un dispozitiv de peste 30 de jandarmi şi un colonel care o coordona. S-au pregătit pentru Revoluţie! Aveau directivă internă şi li s-a spus imperativ să nu permită să ajungă situaţia din România ca în Grecia”, a spus aşa zisul protestatar, marţi seară, la Antena 3”. (sursa: videonews.ro)
alexandru alexe singur piata universității amendat
De ce nu au fost împiedicați extremiștii maghiari să-și bată joc de Ziua Națională?

Nu există niciun dubiu asupra faptului că în acest caz a fost vorba de o contramanifestație a extremiștilor maghiari. La fel, nu există niciun dubiu cu privire la faptul că șesul IJJ Covasna refuză să sancționeze organizatorii și participanții la această manifestare publică neautorizată. Doar doi indivizi din grupul de 20-30 de persoane au fost sancționați. Șeful IJJ Covasna știa foarte bine ora și locul în care acest grup de extremiști maghiari se va aduna pentru a merge în centrul municipiului Sfântu Gheorghe pentru a tulbura marșul de Ziua Națională. În loc să-i împiedice să manifeste în centrul orașului, șeful IJJ Covasna a dispus prezența unu grup de jandarmi la locul de întâlnire al acestui grup, care a fost păzit de către jandarmi, extremiștii maghiari nefiind împiedicați în niciun fel să manifeste anti-românesc și să tulbure marșul de Ziua Națională.
Inspectorat Jandarmi Covasna Dan Tanasa extremisti maghiari Ziua Nationala 2013

Aplicați legea, domnule maior!

Șeful IJJ Covasna are informații complete cu privire la identitatea celor care au manifestat fără autorizație de Ziua Națională la Sfântu Gheorghe. Îi recomand maiorului Adrian Nichifor să aplice prevederile legale și să-i sancționeze pe toți cei care au manifestat fără autorizație de Ziua Națională. Asta dacă nu vrea ca la anul, tot de Ziua Națională, să se trezescă cu vreo câteva sute de extremiști maghiari care, încurajați de aberațiile sale, să vină să-și manifeste dreptul constituțional la liberă exprimare tot fără autorizație. Sunteți dispus să riscați asta, domnule maior? Sau mai bine aplicați leg

Dan Tanasa