Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că Rusia şi Uniunea Europeană au convenit să respecte suveranitatea tuturor statelor, inclusiv a Ucrainei.

”Am discutat despre Ucraina şi am convenit că toţi trebuie să respecte suveranitatea oricărui stat, inclusiv a Ucrainei, şi să permită altor popoare să facă o alegere liberă cu privire la dezvoltarea statelor lor”, a declarat Lavrov, la sfârşitul unei reuniunii cu omologii săi europeni, la Bruxelles, potrivit agenţiei UNIAN.

Ministrul rus de Externe a subliniat că Ucraina trebuie să-şi ia deciziile, fără vreo influenţă din partea altor state.

„În ultimele zile, tot mai mulţi afirmă că dacă Rusia nu s-ar fi implicat în afacerile Ucrainei, totul ar fi fost bine. Am arătat prin exemple cum ne comportăm noi şi cum se comportă partenerii noştri, care sosesc la Kiev şi împart biscuiţi manifestanţilor din Piaţa Independenţei, afirmând că poporul trebuie să facă o alegere liberă în favoarea Uniunii Europene. În legătură cu acest fapt, apare întrebarea dacă această liberă alegere există”, a afirmat ministrul rus.

De asemenea, Lavrov a declarat că în cadrul acestei reuniuni nu a fost abordat subiectul privind instalarea de către Rusia a unor sistemele de rachete în apropierea frontierelor Uniunii Europene.

„Ministerul rus al Apărării a oferit explicaţii suficiente. Astăzi (luni) acest subiect nu a fost discutat”, a afirmat Lavrov.

Întâlnirea dintre Lavrov şi miniştrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene are loc în contextul refuzului Ucrainei de a semna Acordul de Asociere cu UE.

Puterea ucraineană a suspendat, brusc, la sfârşitul lui noiembrie, semnarea unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, aflat în pregătire de mai multe luni, pentru a se întoarce către Rusia. Această situaţie a provocat manifestaţii ale opoziţiei şi o mobilizare fără precedent de la „revoluţia portocalie” prooccidentală din 2004.

Moscova, acuzată de europeni că a efectuat presiuni asupra Kievului, insistă asupra ”intereselor economice reale” ale unei aderări a Ucrainei, aflate în recesiune şi ameninţate de faliment, la Uniunea Vamală.

Sursa: Mediafax