Distribuie articolul

Directorul Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, Tiberiu Groza (foto), cel care a ales repertoriul ansamblului “Dor Transilvan” pentru lansarea TVR 3, a declarat pentru “Adevărul” că nu există colinde antisemite întrucât nu sunt întrunite condiţiile necesare pentru a fi caracterizate astfel. “Nu existe colinde antisemite. Ca s-a etichetat ca fiind colind antisemit nu îndeplineşte condiţii precum îndemnarea la atitudine ostilă şi agresivă faţă de comunitatea evreilor. Colindul povesteşte faptele , povestea naşterii Domnului către gazda care-l ascultă. Colindul nu are un mesaj de instigare şi nici gazda nu percepe versurile ca pe un asemenea mesaj. Un colind nu poate fi etichetat antisemit pentru că nu instigă la ură”, a explicat Groza.

Directorul a precizat cum a ales cele două colinde care au fost interpretate: “Am avut un CD cu 26 de colide , am căutat două cât mai scurte ca să nu îngheţăm de frig şi să nu se mai fi prezentat la televiziune. Mi-a plcut titlu şi le-am recomandat, fără să ştiu ce cuprinde textul şi fără să mă fi gândit că un colid are cotonaţii antisemite”. Groza a mai arătat că a vorbit cu Ioan Boşca artist popular care a adunat circa 10.000 de colinde şi a aflat că sunt o mulţime care fac referire la evrei, fără a fi antisemite. “Eu cred că acest incident a fost cauzat de faptul că a fost o emisiune foarte urmărită şi în România funcţionează mult mai bine ca acum 10-20 de ani asociaţiile care semnalează posibilele derapaje anti-Semite. În plus, colindătorii colindă gazda, nu le aparţine punctual de vedere din colind şi nu instigă la ură împotriva evreilor. Ansamblul Dor Transilvan a fost la Auschwitz de 2 ori pentru a afla ce s-a întâmplat acolo”, a mai spus Groza.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj aruncă vina în curtea lui Emil Boc Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, instituţia în subordinea căreia este Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, a trimis un comunicat în care preciează: “Regret faptul că un eveniment care trebuia să fie unul de sărbătoare a fost umbrit din cauza unui colind prost ales. Consider că, mai ales pe canalele postului public, selecţia repertoriului ar trebui să fie mai riguroasă, mai ales atunci când este vorba despre ansambluri folclorice neprofesioniste. Chiar dacă a fost comisă din eroare, difuzarea acestui colind se dovedeşte a fi cel puţin nefericită prin analogiile care se pot face între acest text şi suferinţele poporului evreu în trecutul nu foarte îndepărtat şi care stârneşte amintiri dureroase. Pe de altă parte, consider că vina aparţine ansamblului care a interpretat colindul, în speţă „Dor Transilvan” al RATUC, regie subordonată Consiliului Local Cluj-Napoca şi domnului primar Emil Boc.

Credem că se face tapaj politic prea mare pentru un colind arhaic. În această concepţie şi Biblia ar trebui interzisă la televizor pentru că iudeii sunt făcuţi responsabili de crucificarea Mântuitorului. Pe viitor, organele culturale să fie mai atente când difuzează astfel de colinde străvechi care pot leza comunitatea evreiască. Reacţia comunităţii evreieşti clujene este totuşi disproporţionată faţă de un colind arhaic.

NapocaNews