Doar PNL, PPDD şi minorităţile au participat la vot. Deşi nu au fost voturi contra, Rareş Bogdan nu a fost validat pentru că nu s-a înregistrat cvorumul necesar. Gest fără precedent al PSD, PC şi UNPR.

Rareş Bogdan, propunerea PNL pentru funcţia de director interimar al TVR, nu a obţinut numărul necesar de voturi pentru numire. Bogdan a obţinut 176 de voturi „pentru”, nicio abţinere şi niciun vot contra. Votul însă nu a fost validat pentru că erau necesare 291 de sufragii. Procedura de numire a unui director interimar urmează să fie reluată.

S-a ajuns în această situaţie din cauza sabotajului PSD, PC, UNPR şi UDMR. Dacă PDL a anunţat că nu va vota, în schimb PSD, PC, UNPR şi UDMR nu s-au prezentat la vot, fără să facă vreun anunţ prealabil. Mai mult, reamintim, la primele ore ale dimineţii, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, şi-a dat cuvântul în faţa liberalilor că PSD va participa la vot. Luni, premierul Victor Ponta anunţase că PSD nu are nicio propunere şi că va fi susţinut candidatul propus de PNL.

Modul în care au procedat parlamentarii PSD, PC şi UNPR este unul fără precedent în cadrul USL. Chiar când au mai existat fricţiuni sau divergenţe pe o lege, părţile au argumentat de ce votează sau nu votează. Suntem acum în faţa celei mai acute crize din USL.

Update 1: De ce nu l-a vrut PSD pe Rareş Bogdan

Un parlamentar care a participat la vot ne-a explicat de ce aliaţii PNL nu au participat la votare. „Pe diverse canale, particulare, cei din PSD au spus că nu îl agreează pe Rareş Bogdan. Nu a fost un vot de represalii pentru că noi, liberalii, nu am fost şi nu vom fi de acord cu legea amnistierii. Pur şi simplu nu l-au vrut pe Rareş, pentru că în mai multe rânduri a vorbit foarte urât despre Liviu Dragnea, despre Valeriu Zgonea şi alţi lideri PSD. Nu ştiu în acest moment ce se va întâmpla la viitorul plen comun (acesta se va desfăşura când se va da votul pentru bugetul pe 2014 – n.a.). Nu ştiu dacă venim tot cu Rareş sau cu altcineva. Conducerea PNL va decide. Este prematur să mă pronunţ eu acum. Probabil la proximul BPN se va discuta situaţia creată”.

Update 2: UDMR explică de ce nu a votat

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat pentru cotidianul.ro de ce colegii săi nu au participat la vot. „UDMR a considerat că nu era util ca la TVR să fie un interimar pe 6 luni. Cine ştie ce putea face un singur om la postul public. Noi am agreat şi chiar am propus ca astăzi să se voteze Consiliul de Administraţie al TVR şi preşedintele director general. Acest lucru se putea rezolva în două zile. Chiar dacă nu exista posibilitatea să fie desemnaţi aşa de repede reprezentanţii TVR în CA, acest organism putea funcţiona cu 9 membri propuşi de partide, guvern şi Preşedinţie, şi ceilalţi doi se votau ulterior. Nu ştiu ce a fost în capul celor de la USL. Nu din cauza UDMR nu a fost invalidat astăzi votul. Noi suntem doar 29 de senatori şi deputaţi. Cred că pe 30 decembrie, când probabil vom vota bugetul, se va rezolva situaţia de la TVR”, a explicat Marton Arpad.

Update 3: Rareş Bogdan spune că se retrage din cursă

Jurnalistul Rareş Bogdan a anunţat că se retrage din cursa pentru şefia TVR. „Nu mai vin pe 30 decembrie. Am picat la mijloc într-o bătălie dintre PNL şi PSD. Nu m-am aşteptat ca PSD să se alieze cu PDL. Crin Antonescu era negru de supărare din cauza faptului că PSD nu s-a ţinut de cuvânt”, a declarat după vot Rareş Bogdan, care a mai spus că bănuieşte că i-a deranjat pe Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea şi Viorel Hrebenciuc.

Sursa: Cotidianul