Criticul literar Nicolae Manolescu afirma ca biserica se implica intr-un comert cu minuni, pentru care nu plateste impozit.”Sunt superstitii pe care educatia nu a reusit sa le inlature din mintea multor oameni simpli, de ieri, ca si de azi, din Europa, din Africa sau de pe alte continente. Bietele mame care isi alunga copiii chiar cred in puterea lor malefica. In capul lor, strigoiul e real.

Credincioasele care stau zile la rand la coada ca sa atinga cu mana sau cu buzele moastele cutarui sfant facator de minuni au deplina certitudine ca se vor vindeca de boala. Ce e mai greu de inteles este garantarea miracolului de catre biserica. In felul acesta, Sfintii parinti joaca ei insisi in piesa, luand apucaturile unor vraci”, scrie Nicolae Manolescu intr-un editorial in Adevarul.

Criticul ridica problema castigurilor financiare realizate de biserica din specularea temerilor si sperantelor oamenilor. „Este cat se poate de limpede caracterul comercial al vanzarii de minuni. Cand te gandesti ca pe averi astfel dobandite biserica nici macar nu plateste impozit, incurajata de cate un parlamentar speriat de un crestinesc blestem, daramite sa mai dea socoteala de cheltuirea banilor, la ce bun sa te mai miri ca scoala, statul, noi insine, cetateni nu numai cu credinta, dar si cu frica de Dumnezeu, suntem cu desavarsire lipsiti de puterea de a interveni”, se intreaba Nicolae Manolescu.

„Vrem spitale, nu catedrale” – protest la 150 de ani de la secularizarea lui Cuza

„Cu gandul la fata de la Tanacu, la amaratele care isi pun ultima speranta in moaste facatoare de minuni sau in vracii tribului, ma intreb: ce-i de facut? Sa fie mai tari superstitiile decat judecata si bunul-simt?”, isi incheie acesta editorialul.

Scriitorul Nicolae Manolescu este cunoscut că are simultan trei slujbe plătite la stat şi e un protejat al camarilei politice corupte din România de la Nicolae Ceauşescu la Traian Băsescu.

NapocaNews