Arhiepiscopul catolic de Delhi (foto) și alți lideri creștini au fost arestați de către poliție în capitala Indiei, zilele trecute, în ceea ce Arhiepiscopul Cardinal de Mumbai a numit „o represiune rușinoasa și deplorabila”.

Arhiepiscopul Anil Couto a fost arestat, împreună cu liderii altor culte, în timp ce acestia luau parte la un marș pașnic pentru drepturile dalitilor (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Ei au cerut abrogarea decretului prezidențial din 1950, care legalizeaza discriminarea și neagă drepturile egale pentru creștinii și musulmanii de origine dalita. Discriminarea a fost extinsa pentru credinciosii sikh, în 1956, și budiști în 1982.

Protestatarii sosisera în zona Jantar Mantar și se îndreptau spre Parlamentului Indian. Poliția i-a batut violent pe protestatari, arestandu-i pe unii dintre acestia, conform agenției de știri Fides. Alte rapoarte sustin ca cel puțin 10 călugărițe și doi lideri laici au fost răniți în represiuni.

Cardinalul Oswald Gracias, președinte al Conferinței Episcopale din India și Arhiepiscop de Mumbai, a condamnat utilizarea tunurilor cu apă și a altor mijloace violente pentru a opri un protest pașnic.

El a mai condamnat, de asemenea, „asaltul rușinos” al polițiștilor de sex masculin asupra calugaritelor, într-o declarație pentru Asia News.

Minorităților religioase din India considera decretul „total neconstituțional”, dar guvernele succesive a parut ca nu vor sa auda asta, conform Arhiepiscopul Couto.

Sursa: Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe