Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania(ANOSR) alaturi de Asociatia Phoenix Timisoara anunta cu bucurie faptul ca “In umbra marelui URSS”, compozitie apartinand lui Nicolae Covaci, va face parte pe viitor din repertoriul formatiei Phoenix ca imn al ANOSR si al campaniei “6 pentru educatie”, desfasurata la nivel national.

Piesa este reinregistrata, cu ajutorul domnului Cristi Nema, intr-o varianta care va include un cor al studentilor si va fi relansata in aceasta forma impreuna cu un videoclip ce va fi utilizat in demersurile mediatice de promovare a campaniei “6 pentru educatie”, sustinuta inca de la debut de membrii formatiei Phoenix.

«« In umbra marelui URSS » este o compozitie nascuta din trairile mele, din dezamagirile cu care m-am confruntat cand m-am intors in tara si am observat ca nu s-a schimbat nimic din ce doream sau speram sa se schimbe. Este o piesa cenzurata, intr-o anumita masura – exista un singur post de radio in Romania care o difuzeaza la nivel national – dar a ajuns una dintre cele mai apreciate si mai solicitate din repertoriul formatiei, iar publicul o cere insistent la fiecare concert. Am vazut o filmare de la protestele studentilor din vara, din Timisoara, cand au impanzit Piata Unirii si au cantat vers cu vers toata melodia, in timp ce ieseau in strada si isi cereau drepturile care li se cuvin. Nu pot explica ce am simtit atunci… Pentru mine a insemnat o confirmare, a fost unul din momentele acelea in care iti dai seama ca tot ce ai facut, tot ce ai sacrificat, nu a fost degeaba… Am hotarat asadar sa le-o fac cadou, pentru cauza lor. Sa o foloseasca in orice mod le poate fi de ajutor. Ei lupta de fapt pentru un lucru foarte important pentru noi toti, si daca rezoneaza si se regasesc in mesajul pe care « In umbra marelui URSS » il transmite, nu pot decat sa ma bucur. » – Nicu Covaci.

,, ,,In umbra marelui URSS” este un simbol al Mişcarii Studenţeşti din Romania iar ANOSR a crescut cu aceasta melodie. Nu exista eveniment ANOSR la care melodia sa nu fie interpretata in cor, de toţi participanţii, uneori acoperind sunetul din difuzoare cu emoţia, de fiecare data cu un mai puternic entuziasm. Este o onoare pentru noi sa colaboram cu Phoenix, cea mai longeviva formaţie rock din Romania – legenda cu care au crescut parinţii noştri şi care a menţinut vie ideea libertaţii in timpul regimului comunist: printre puţinii care au avut curajul de a cultiva spiritul anticomunist chiar sub nasul regimului, adevaraţi deschizatori de drumuri.” – Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR.

In Decembrie 2013, formatia Phoenix aduce o inchinare copiilor care si-au pierdut viata in timpul evenimentelor din Decembrie 1989 din Timisoara.
Pentru a-i aminti pe toti copiii care astazi ar fi trebuit sa fie trecatori pe strazile Timisoarei, sa ne fie prieteni, sa fie la randul lor parinti, alegem sa oferim un cadou celor care astazi sunt copii ! In cadrul concertului SymPhoenix din 21 decembrie 2013 (Sala Constantin Jude), intrarea va fi libera pentru copiii sub 16 ani, iar cei intre 16 si 18 ani pot achizitiona biletul la jumatate de pret (un bilet de intrare fiind valabil pentru accesul a doua persoane).

« Veniti cu noi, tineri din Timisoara ! »

NapocaNews