Capitala Rusiei ar trebui mutata din Moscova in Siberia, daca autoritatile isi propun in mod serios sa dezvolte regiunile estice ale tarii, a propus, joi, oligarhul rus al aluminiului, Oleg Deripaska.

„Daca dorim cu adevarat sa dezvoltam Siberia, oamenii care se afla aici astazi, inclusiv guvernatorii, trebuie sa se mute capitala in Siberia”, a spus Deripaska, seful Rosal, in marja Forumului Economic de la Davos, potrivit Ria Novosti.

Vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici a participat la aceasta discutie alaturi de oameni de afaceri, oficiali din guvernele regionale si investitori straini.

„Pentru a creste dezvoltarea sudului Rusiei, s-a luat decizia gazduirii Olimpiadei acolo. Tara s-a straduit si un nou centru a aparut in sud”, a explicat Deripaska.

Miliardarul, ale carui principale centre de productie sunt localizate dincolo de Urali, sustine ca Siberia are nevoie de un proiect de o scara similara, pentru a se dezvolta cu succes.

„Moscova nu are valoare semnificativa pentru regiunea din jur si intelegem ca pastrarea capitalei in Moscova inseamna coruptie si centralizare excesiva”, a mai spus Deripaska.

Kremlinul a facut o prioritate nationala din dezvoltarea regiunilor estice, proiect ce a capatat un minister, al Dezvoltarii Orientului Indepartat, in 2012, si un program de investitii de 3,2 miliarde de dolari, anual.

A.I.