Guvernul irakian a pierdut controlul asupra oraşului Fallukah, aflat în prezent sub controlul unor combatanţi din cadrul mişcării teroriste Al-Qaida, a anunţat sâmbătă un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de securitate din provincia Al-Anbar (vest).

Oraşul „Fallujah se află sub controlul SIIL”, a anunţat acest oficial, referindu-se la Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), o filială Al-Qaida în Irak. El a precizat că sectoare din jurul oraşului Fallujah (situat la 60 de kilometri vest de Bagdad) se află sub controlul poliţiei locale”.

Cel puţin 32 de civili şi 71 de combatanţi din cadrul Al-Qaida au fost ucişi vineri în confruntări între reţeaua teroristă sunnită, pe de o parte, şi triburi locale şi forţe de securitate, pe de altă parte, în provincia Al-Anbar, un fief sunnit ostil premierului şiit Nuri al-Maliki.

Combatanţi din cadrul SIIL controlează de joi mai multe sectoare din oraşul Ramadi, situat la aproximativ 100 de kilometri vest de Bagdad, şi Fallujah, oraş pe care l-au declarat vineri „stat islamic”.

Confruntări au izbucnit luni la Ramadi, după desfiinţarea unei tabere instalate de către protestatari antiguvernamentali, prezentate de către Guvern ca o „ascunzătoare Al-Qaida”. Violenţele s-au extins ulterior la oraşul Fallujah, aflat în apropiere.

Insurgenţi din cadrul SIIL au profitat atât de abandonarea de către poliţişti a posturilor de la Fallujah şi Ramadi după atacuri, cât şi de confruntări armate între militari şi membri ai unor triburi care se opuneau desfiinţării taberei, preluând controlul asupra unor sectoare din cele două oraşe.

Provincia Al-Anbar a devenit de peste un an centrul contestării premierului al-Maliki, acuzat de acapararea puterii şi marginalizarea sunniţilor.

Fallujah şi Ramadi au fost bastioane ale insurecţiei care a urmat invaziei americane a Irakului, în 2003.

Sursa: Mediafax