Dacă un client care depus 10.000 de lei într-un depozit pe un an în decembrie anul trecut a primit la scadenţă o dobândă netă (după achitarea impozitului de 16% pe venitul din dobânzi) de maximum 570 de lei, dar în situaţia în care a ales să-şi prelungească depozitul la sfârşitul anului viitor va primi maximum 420 de lei net.

Cea mai mare dobândă plătită de o bancă locală pentru un depozit pe 12 luni era de 6,75% pe an în decembrie 2012. Dobânda era bonificată de ATE Bank, o bancă de talie redusă, care a fost vândută anul acesta de grupul elen Piraeus omului de afaceri Dorinel Umbrărescu şi care va opera din 2014 sub numele de BRCI.

În prezent, cea mai mare dobândă pentru un depozit cu scadenţa peste 12 luni ajunge la 5% pe an şi este oferită de Carpatica. Tot 5% pe an plăteşte şi TBI Bank, cea mai tânără instituţie de credit din piaţă, care încearcă astfel să-şi facă loc pe piaţa. În cadrul unei oferte promoţionale, banca plăteşte chiar 6,9% pe an pentru depozitele pe 12 luni constituite până la 31 decembrie 2013.

Zf.ro