Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj îi sfătuieşte ep clujeni să fie foarte atenţi cu cei care îi sună, le spun că apropiaţi din familie au avut un accident ţşi le cer bani. 12 infracţiuni de înşelăciune de acest gen au avut loc din noiembrie 201 3şi până în în prezent.

Victimele primesc un telefon prin care apelantul le spune că persoane apropiate din familie (copii, nepoţi, fraţi) au fost implicate în accidente rutiere grave, iar în scopul soluţionării (rezolvării) amiabile a accidentului trebuie să remită anumite sume de bani necesare pentru suportarea unor intervenţii chirurgicale a persoanelor rănite.

Apelanţii cer victimelor să nu spună nimănui despre ce s-a întâmplat şi să remită sumele de bani solicitate unei persoane – pretins aparţinător al persoanelor rănite – care se va deplasa la domiciliul acestora, oferind asigurarea fermă de ”rezolvare” a situaţiei. „Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj lansează din nou un apel către toţi cetăţenii să nu dea curs unor astfel de solicitări de sume de bani pentru presupuse accidente şi să sune imediat la 112. Asemenea situaţii nu se ”rezolvă” cu bani. Întotdeauna, la locul producerii unui accident cu victime, în ţară sau în străinătate, sunt prezenţi poliţişti şi cadre medicale, pentru acordarea primului ajutor victimelor! Niciodată, în cazul unui accident rutier real, nu se solicită bani pentru ”rezolvări” de intervenţii medicale“, spune purtătorul de cuvânt al poliţiei clujene, Adriana Vornicu.

Exemple din Cluj Vinerea trecută, 17 ianuarie, la ora 18.30, o femeie de 65 ani a sesizat Poliţia municipiului Cluj-Napoca că, în acea după-amiază, a fost sunată de trei bărbaţi necunoscuţi care i-au zis că fiul său a fost implicat într-un accident rutier soldat cu rănirea gravă a doi minori. Bărbaţii s-au prezentat, pe rând, ca fiind poliţist, avocat şi aparţinător al victimelor. Bărbaţii i-au zis femeii că fiul său nu poate vorbi din cauza leziunilor suferite, astfel femeii i s-a făcut legătura cu un avocat care i-a adus la cunoştinţă că pentru achitarea contravalorii unei intervenţii chirurgicale de urgenţă este necesară suma de 4.100 euro. De asemenea, din verificările efectuate de poliţişti, s-a stabilit faptul că, la scurt timp, la domiciliul femeii s-a prezentat un bărbat, care a afirmat că este tatăl victimelor şi căruia femeia i-a înmânat suma de 20.000 lei. Ulterior, femeia a fost contactată din nou de pretinsul avocat care a determinat-o pe femeie să achiziţioneze şi cartele telefonice de reîncărcare în valoare de 1.000 lei şi să le comunice telefonic codurile de reîncărcare.

Într-un final, femeia şi-a sunat fiul şi şi-a dat seama că a fost păcălită. Prin aceeaşi metodă, sâmbătă, 18 ianuarie, au fost înşelate alte două femei, în vârstă de 72, respectiv 80 ani, din Cluj-Napoca, fiind prejudiciate cu sume importante de bani, respectiv 13.000 lei şi 3.000 lei. Poliţiştii fac cercetări pentru identificarea persoanelor suspecte, tragerii lor la răspundere şi recuperării prejudiciului.

Recomandări Pentru a nu cădea victime unor astfel de situaţii, poliţiştii clujeni recomandă: – Nu daţi curs solicitărilor de bani din partea diferitelor persoane care se prezintă la domiciliul dumneavoastră şi vă cer bani, descriindu-vă evenimente rutiere tragice în care sunt implicaţi membri ai familiei dumneavoastră! – Nu răspundeţi unor solicitări prin care vi se cere să depuneţi diverse sume de bani într-un anumit cont, indiferent de motivul invocat! – Trageţi de timp cât puteţi şi verificaţi dacă informaţia comunicată este adevărată sau nu. Solicitaţi interlocutorului cât mai multe detalii cu privire la evenimentul invocat (localitatea de producere a evenimentului, spitalul unde este internată victima, date de contact etc)! – Nu vă lăsaţi impresionaţi de poveşti tragice cu accidente grave sau de apelurile aparent venite din partea unei rude implicate într-un accident, produs de regulă în străinătate, urmate de convorbiri cu un presupus avocat care solicită o sumă de bani pentru a ajuta ruda respectivă sau pentru a obţine diverse facilităţi!

Cine sunt vizate: persoanele de vârsta a treia, uşor de impresionat, care au membri din familie în străinătate şi care deţin sume de bani la domiciliu. Pe ce se bazează: – incapacitatea de a evalua veridicitatea situaţiei în stare de anxietate şi condiţii presante – incapacitatea de evalua raţional situaţia în stare de urgenţă – empatia sau compasiunea ridicată a victimei, precum şi predispoziţia acesteia de a se încrede uşor în oameni. Mai puteţi citi:

Sursa: Adevarul