Premiera „Nymphomaniac Vol. II”, de Lars von Trier, ramane valabila pentru 7 februarie, dupa ce Comisia de specialitate a Centrului National al Cinematografiei (CNC) a anuntat oficial ca a revizuit clasificarea acestuia, in sedinta de joi, acordand filmului ratingul „interzis minorilor IM – 18”.

Potrivit unui comunicat remis de CNC, „titularul dreptului de exploatare a filmului, S.C. Independenta Film ’97 S.R.L, a solicitat, prin contestatie, revizuirea clasificarii acordate si stabilirea unei noi categorii de clasificare”.

Astfel, „in urma reintrunirii din data de 30 ianuarie 2014, ora 16.00, Comisia de specialitate a acordat filmului ‘Nymphomaniac Vol. II’, in regia lui Lars von Trier, clasificarea ‘interzis minorilor IM-18′”, aceasta clasificare acordandu-i dreptul distribuitorului de a difuza lungmetrajul in cinematografele din Romania.

Potrivit sursei citate, „conform art. 44 alin. 2 din Ordinul Nr. 2379 din 12 septembrie 2006 privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 328/ 2006, in vederea asigurarii protectiei publicului spectator, cu precadere a minorilor, filmele de orice gen, inregistrate pe orice fel de suport, care urmeaza a fi comunicate catre public prin proiectie publica sau prin comercializare ori inchiriere pe teritoriul Romaniei, se clasifica de catre comisia de specialitate infiintata in cadrul Centrului National al Cinematografiei”.

Comisia de clasificare a filmelor functioneaza ca o comisie de specialitate a Centrului National al Cinematografiei si este formata din 9 membri – Alexandra Greceanu, Tudorel Butoi, Marin Vladimir, Cristina Dochianu, Bian Sorin, Alexandru Chifu, Mihnea Sebastian Lazar, Iulia Ioanitoaia si Cristina Corciovescu.

De asemenea, reprezentantii Independenta Film au declarat, joi seara, ca premiera lungmetrajului „Nymphomaniac Vol. II” ramane valabila pentru 7 februarie, data care era stabilita si inainte ca membrii Comisiei de specialitate a CNC sa interzica difuzarea filmului in cinematografele din Romania.

La un punct de a fi interzis

In data de 28 ianuarie, Comisia CNC a acordat lungmetrajului cu titlul original „Nymphomaniac Vol. II” clasificarea „Interzis minorilor si proiectiei cu public IM-18-XXX”.

Independenta Film, distribuitorul lungmetrajului regizat de Lars von Trier, a depus o contestatie joi dimineata, „cerand reintrunirea comisiei si reanalizarea filmului intr-un mod corect si lipsit de pareri partiale sau personale”.

Dupa decizia din 28 ianuarie, potrivit unui comunicat trimis de Independenta Film, acest „caz de cenzura” era unic in Europa, Romania fiind, pana in prezent, singura tara de pe continent in care era programata lansarea lungmetrajului „Nymphomaniac Vol. II” si in care acesta era interzis in cinematografe. In celelalte tari in care a fost lansat deja, filmul lui Lars von Trier a primit urmatoarele clasificari: Estonia – „R14” pentru „Vol. I” si „R16” pentru „Vol. II”, Germania – „R16” pentru ambele parti, Danemarca – „R15” pentru ambele parti, Olanda – „R16” pentru ambele parti, Franta – „R12” pentru „Vol. I” si „R16” pentru „Vol. II”, Cehia – „R18” pentru ambele parti si Elvetia – „R16” pentru ambele parti.

„Nymphomaniac” este epopeea erotica a unei femei al carei traseu, de la nastere si pana la varsta de 50 de ani, este povestit de personajul principal, Joe, cea care si-a pus diagnosticul de nimfomana. In dupa-amiaza unei ierni geroase, batranul, dar inca sarmantul burlac Seligman o descopera pe Joe batuta si prabusita pe o alee laturalnica. O ia acasa si ii ingrijeste ranile, in timp ce incearca sa afle cate ceva despre viata ei. Seligman este cel care, vreme de opt capitole, ii asculta povestea cea complicata si intesata de interjectii a nimfomanei Joe.

Filmul are o galerie impresionanta de actori: Charlotte Gainsbourg (Joe la maturitate), Stellan Skarsgard, Uma Thurman, Willem Dafoe, Shia LaBeouf, Udo Kier, Christian Slater, Stacy Martin (tanara Joe) si altii.

Lars von Trier a mai regizat filme precum „Abisul sufletului/ Breaking the Waves” (1996), „Dansand cu noaptea/ Dancer in the Dark” (2000), „Dogville” (2003), „Antichrist” (2009) si „Melancholia” (2011).

Sursa: Ziare.com