Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România, formată la inițiativa Fundației Renașterea, face un apel, în cadrul Săptămânii Europene de Prevenție a Cancerului de Col Uterin, pentru o mai mare implicare a autorităților din sănătate și a medicilor în realizarea celor două mari programe de prevenție a cancerului de col uterin: screening și vaccinarea anti-HPV. Ambele reprezintă șanse la viață pentru femeile din România.

“Organizația Mondială a Sănătății recomandă două măsuri principale de prevenție: primară – vaccinarea și secundară – screening-ul. În Europa, vaccinarea anti-HPV a fost introdusă în 21 de țări, iar 7 dintre acestea au deja acoperire de 80%: Danemarca, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania, Elveția și Marea Britanie. La nivel mondial, s-au efectuat peste 100 de milioane de doze, fără a avea un fect advers serios. Din aceste statistici, ne putem da seama că vaccinul anti-HPV este unul sigur, altfel ar fi dispărut până acum.”, declară Victor Olsavszky, Șeful Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în România.

Conform raportului Organizației Mondiale a Sănătății din 2013 aceasta este cea mai întâlnită formă de cancer la femeile cu vârsta între 15 si 44 de ani în România, peste 3400 de femei fiind diagnoticate anual cu acestă boală. Astfel, România se află, în continuare, pe un nedorit prim loc în Europa în ceea ce privește incidența și prevalența cancerului de col.

„Sănătatea se învăță!, este mesajul Fundației Renașterea pentru femeile din România. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a o păstra, deoarece este mult mai ușor să previi decât să tratezi. Cancerul de col uterin poate fi prevenit printr-un regim de viață sănătos, prin control medical periodic și prin vaccinare. Este singura formă de cancer care poate fi prevenită printr-un vaccin. Stă în puterea noastră să învățăm cum să prevenim cancerul de col uterin, prin screening și vaccinare!” a declarat Mihaela Geoană, Președintele Fundației Renasterea.

Cele două metode principale de prevenție a cancerului de col uterin, screeningul și vaccinarea anti-
HPV, au fost prevăzute în legislație și în România, începând cu anul 2013:

• Screeningul este disponibil femeilor cu vârsta între 25 și 64 de ani și, cu o implementare corectă la nivel național, poate ajuta la prevenirea unui număr mare de cazuri de cancer cervical, eficientizând în acest fel și costurile sistemului de sănătate;

• Vaccinarea anti-HPV are caracter opțional, este prevăzută gratuit pentru fetele cu vârsta între 11 și 14 ani, la solicitarea părinților, depusă la medicul de familie. Vaccinul anti-HPV tetravalent protejează împotriva celor mai frecvente tulpini oncogene, precum și împotriva celor care provoacă vegetații veneriene.

„Societatea Națională de Medicina Familiei derulează un proiect de amploare prin care informează medicii privind metodele de prevenție a cancerului de col uterin. Medicii de familie sunt dedicați luptei împotriva cancerului de col uterin, atât prin educație, cât si prin vaccinare și screening, discutând cu părinții și prezentându-le oportunitatea de a solicita vaccinarea anti-HPV pentru fetițele lor și de a se prezenta la screening. Cu toate acestea, avem nevoie de mai multă implicare din partea autorităților din domeniul sănătății. Este bine că aceste programe sunt incluse în legislație, însă trebuie să le și facem funcționale”, spune Rodica Tanăsescu, Președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

În România, infecția cu HPV este asociată, în general, cu cancerul de col uterin. Totuși, HPV provoacă și alte afecțiuni oncologice și dermato-venerice (vegetații veneriene), ceea ce amplifică dimensiunea acestei probleme de sănătate publică. În țara noastră, 90% dintre vegetațiile veneriene sunt provocate de infecția cu HPV tipurile 6 și 11 și pot fi prevenite prin vaccinul anti-HPV tetravalent.

„Această infecție cu HPV, dermatologic vorbind, poate fi cu tulpini mai agresive, din care unele au
potențial oncogen. Leziuni care se pot părea banale, dacă sunt netratate la timp, se dezvoltă și creează probleme grave de sănătate, inclusiv prin favorizarea dezvoltării altor infecții transmisibile pe cale sexuală. Este foarte important să prevenim acest virus prin metodele clasice de igienă și prin vaccinare”, spune George – Sorin Țiplica, Șef Clinică Dermatologie 2, Spitalul Clinic Colentina.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost declarată de către Asociația Europeană de Luptă Împotriva Cancerului de Col Uterin (ECCA) pentru a crește gradul de conștientizare asupra cancerului de col uterin și a modalităților prin care poate fi prevenit.