Tragedia din Apuseni este un bun motiv pentru a medita asupra meseriilor de pilot şi de medic, se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor din România.

Colegiul Medicilor speră că în urma acestui incident oamenii să realizeze “riscurile asumate conştient” de către medici şi de către piloţi şi speră că după acest eveniment, “celor care blamează profesioniştii şi nu le recunosc munca, le va tremura vocea, mâna în care ţin condeiul sau camera de luat vederi“.

De asemenea, Colegiul atrage atenţia că “cei bine plătiţi şi instituţiile în care s-a investit major pentru a răspunde la astfel de situaţii“, nu au fost capabili să-şi îndeplinească obligaţiile.

În continuare, se afirmă că dacă reprezentanţii instituţiilor de forţă “ştiu să ne asculte telefoanele şi să pună cătuşe medicilor“, ar trebui să fie capabili să determine locul în care se află nişte oameni care au nevoie de ajutor.

Comunicatul integral al Colegiului Medicilor din România

Colegiul Medicilor din România îşi exprimă regretul privind tragedia cauzată de accidentul de ieri şi solidaritatea faţă de cei implicaţi ţi familiile lor.

Dincolo de tragedie, în analiza acestui eveniment trebuie să medităm asupra unei adevărate simbolistici ce derivă din fapte.
In primul rând, realitatea că profesiile de pilot, cât şi cea de medic sunt grevate de riscuri asumate constient de către cei ce le îmbrăţisează, este nerecunoscută adesea de către cei care beneficiază de ele.

Poate că după acest eveniment regretabil, celor care blamează profesioniştii şi nu le recunosc munca, le va tremura vocea, mâna în care ţin condeiul sau camera de luat vederi.

Cele două profesii şi-au adus jertfa lor simbolică prin persoane aflate la începutul sau la sfârşitul carierei, iar acest lucru ar trebui să impună societăţii recunoaşterea realităţii şi anume că pe parcursul vieţii, cei care se dedică, îşi asumă multe riscuri, nu doar pe cel de a se prabuşi cu avionul în interesul oamenilor aflaţi în nevoi.

Faptul ca cei care i-au gasit si i-au salvat au fost oameni simpli si prost platiti (padurari, salvamontisti) a dovedit inca o data ca spiritul de solidaritate, de altruism, compasiune si umanism exista. Ne plecam cu respect si recunostinta in fata lor.

Din pacate, cei bine platiti si institutiile in care s-a investit major tocmai pentru a raspunde la astfel de situatii, nu au fost capabili să-si indeplineasca obligatia.

Acest lucru trebuie sa fie un argument pentru o analiza pe baza careia sa se ia masuri drastice pentru ca niciodata si in nicio alta situatie oamenii raniti sa nu stea 6 ore in frig si in angoasa, in pericol de a-si pierde viata. Este oportun sa comparam bugetele alocate de-a lungul anilor Sanatatii cu cele ale institutiilor de forta. Asa cum aceste institutii stiu sa ne asculte telefoanele si sa puna catuse medicilor, inclusiv in salile de operatii, ar trebui sa fie capabili si sa identifice locul in care se afla oameni care au nevoie de ajutor.

Colegiul Medicilor din Romania este alaturi de familiile indurerate si va sustine financiar aceste familii, ca un semn de compasiune si solidaritate, stiind de la inceput ca acesti bani nu ii pot inlocui pe cei plecati dintre noi intr-o alta lume in care exista respect si recunostinta pentru ei.

Prof. dr. Vasile Astărăstoae/Preşedinte

Mihai Somanescu, sursa:ActiveNews