Confruntările care au izbucnit miercuri dimineaţa la Kiev s-au intensificat, manifestanţi aruncând cu cocteiluri Molotov în direcţia forţelor de ordine, care ripostau trăgând cu gloanţe de cauciuc şi lansând grenade asurzitoare.

Procuratura Generală din Ucraina a confirmat că doi bărbați au fost împușcați mortal în timpul ciocnirilor de astăzi de la Kiev, când s-au înregistrat primele victime de la începerea protestelor antiguvernamentale cu două luni în urmă. Centrul medical al mișcării de protest spune că un al treilea activist a murit astă-noapte, căzând din vârful intrării pe stadionul Dinamo de la Kiev.
Protestatarii spun că au fost atacați cu focuri de armă de lunetiști, când poliția a început asaltul asupra baricadelor lor din centrul capitalei ucrainene. Dar premierul Mikola Azarov a negat vina poliției, spunând că polițiștii de la locul confruntărilor nu aveau arme de foc. Azarov a mai spus că protestatarii antiguvernamentali au adus „teroriști” pe străzile Kievului și a promis pedepsirea „acțiunilor criminale”, informeaza Europa Libera.

La aceasta ora, Politia incearca sa imprastie manifestantii care se afla in Piata Independentei din Kiev. Se duc adevarate lupte de strada intre fortele de ordine si protestatari. O masina blindata si-a facut aparitia in zona. In ultimele zile protestele s-au amplificat si din cauza unei legi noi care a fost adoptata de catre parlamentari. Legea prevede pedepse cu inchisoarea de pana la cinci ani pentru toti cei care protesteaza fara autorizatie. Aceasta lege a intrat in vigoare la miezul noptii asa ca in aceste momente Politia isi poate justifica interventia brutala in Piata Independentei. Noile prevederi legislative introduc pedeapsa cu închisoarea pentru blocarea clădirilor publice, interzic portul măștilor sau căștilor la demonstrații, instalarea neautorizată a corturilor sau folosirea amplificatoarelor de sunet. Sute de oameni au fost răniți în timpul ultimelor câteva zile de ciocniri.

NapocaNews